Što je to 'lučba'?

Novoodobreni udžbenik za kemiju, privukao je najviše pozornosti zbog naslova 'Lučba'. Taj se naziv umjesto riječi kemija, koristio krajem 19. st.

Stručna povjerenstva odobrila su do početka ovog mjeseca 330 novih udžbenika za osnovne i srednje škole. Ukupan broj naslova za škole će se popeti na više od tri tisuće za sljedeću školsku godinu. Profesori do 15. ožujka trebaju odabrati one po kojima žele raditi. Udžbenici koji budu zastupljeni više od 10 posto imat će šansu da se nađu na školskim klupama. Po predmetu bi trebalo biti od jedan do tri naslova.

kemija

Novoodobreni udžbenik za kemiju, za sedmi i osmi razred osnovne škole, privukao je najviše pozornosti zbog naslova 'Lučba'. Naziv su autori Ivana Dujmović, Sanja Lukić i Marijana Varga odabrali u konzultaciji s nastavnicima, piše Večernji list. Direktorica programa školske knjige, dr. Maja Brkljačić, rekla je kako se riječ lučba više ne koristi u suvremenom hrvatskom jeziku, ali kako se koriste glagoli razlučiti, polučiti te izlučiti. Lučba se, umjesto riječi kemija, upotrebljavala krajem 19. stoljeća.

24sata.hr