Srednja škola ipak neće biti obavezna

U ovoj fazi ustavnih promjena, obavezno srednje obrazovanje neće ići, a na Vladi je da takve promjene predloži, kaže potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks.

RIJEKA - Iako je prilikom osnivanja radne skupine za predlaganje izmjena Ustava zbog prilagodbe Hrvatske Europskoj uniji bilo najavljivano kako će se ustavnim promjenama napokon obuhvatiti i srednjoškolsko obrazovanje te će ga se proglasiti obaveznim, takve promjene, kaže potpredsjednik Sabora i voditelj radne skupine Vladimir Šeks trenutačno ne dolaze u obzir. obavezno srednjoškolsko obrazovanje do daljnjeg ostaje »na ledu«, jer prema Šeksovom pojašnjenju radna skupina nije predvidjela takve ustavne promjene, već se isključivo držala pristupa Hrvatske Europskoj uniji.

- Za sada, u ovoj fazi ustavnih promjena, obavezno srednje obrazovanje neće ići. Isključivo se ide s promjenama koje će omogućiti zatvaranje pregovora pojedinih poglavlja te pristup Hrvatske Europskoj uniji. Hoće li i kada srednje obrazovanje kao obavezno ući u Ustav ovisi isključivo o Vladi koja takve promjene mora predložiti, pojašnjava Šeks.

S obzirom na to da je predlagatelj tih promjena nedavno ukinuo sva prava srednjoškolaca, koja su prije dvije godine donesena upravo kao kompromisno rješenje odnosno kao prijelazno razdoblje do izmjena Ustava, a riječ je o besplatnom prijevozu, udžbenicima te smještaju u učeničkim domovima, Šeksova najava o stavljanju »na čekanje« obaveznog srednjoškolskog obrazovanja nimalo ne iznenađuje, kao i izjava na upit ima li državni proračun uopće mogućnost financiranja projekta kojim treba umanjiti broj neobrazovanih Hrvata, a trenutačno ih se broji milijun i pol bez kvalifikacije.

- Sigurno je da obavezna srednja škola zahtijeva sredstva, ali to pitanje ne bih komentirao. Ostavljam nekom drugom da odgovori na to, zaključio je Šeks.

No, prema tvrdnjama predsjednika Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu »Preporod« Željka Stipića Vlada ne odustaje od projekta obavezne srednje škole zbog nedostatka financijskih sredstava, već zbog nedostatka političke volje, kao i činjenice da ne prepoznaje važnost ulaganja u obrazovanje. Međutim, tvrdi Stipić, iza toga se krije i »razračunavanje« s Primorčevim naslijeđem, jer »Srednja škola za sve« kojom se bivši ministar dičio, tek je jedan u nizu njegovih srušenih projekata.

- Očito je da unutar HDZ-a postoji intencija razračunavanja s naslijeđem bivšeg ministra. To će još više eskalirati ako se Primorac kandidira za predsjednika. HDZ će izvući jako puno Primorčevog »prljavog rublja«. Projekt obavezne srednje škole jednog će dana možda zaživjeti, ali tek za pet ili deset godina, kada građani izaberu novo vodstvo kojem udžbenici i prijevoz učenika neće biti skupi, već će mu plaćanje takvih izdataka srednjoškolaca biti prirodno. Ova Vlada želi od Hrvata stvoriti jeftinu radnu snagu koja će služiti drugima. To možda zvuči zastrašujuće, ali sve bliže sam takvim spoznajama - zaključuje Stipić.

novilist.hr (I.Šestan)