On - line rječnik hrvatskog jezika

Hrvatski jezični portal nezaobilazni je alat za sve profesije kod kojih je bitna upotreba pisanog jezika, lingviste, leksikografe i učenike.

Hrvatski jezični portal, prva internetom distribuirana rječnička baza hrvatskoga jezika s gramatičkom razradom, predstavljen je u Sveučilišnom računskom centru (Srce), koji je nositelj projekta uz Izdavačko poduzeće Novi Liber.

Portal sadrži 116.516 osnovnih riječi, a uz njih i primjere, sintagmatske i frazeološke izraze. Donosi porijeklo riječi, osobnih i geografskih imena te gramatičke izvedene oblike.
Od travnja do listopada projekt je u eksperimentalnoj fazi na adresi http://hjp.srce.hr., dostupan onima koji imaju elektronički identitet u sustavu hrvatske akademske zajednice, a nakon toga bit će spreman za komercijalnu upotrebu.djevojka_kompjuter

Voditelj projekta Pavle Goldstein rekao je da je cilj portala informatizacija raznih aspekata hrvatskoga jezika i unapređivanje opće jezične kulture, osobito upotrebnog standarda jezika.

Kao potencijalne korisnike Goldstein vidi učenike, širu populaciju hrvatskog govornog područja, sve profesije kod kojih je bitna upotreba pisanog jezika te lingviste i leksikografe.
Za lingvisticu Nives Opačić prednost je što portal pruža mogućnost ciljanog pretraživanja, a s obzirom da se temelji na postojećim rječničkim i leksikografskim izdanjima podaci koje donosi provjereni su i već dopunjeni novim spoznajama.

24sata.hr