Novi kriteriji za upis u srednju školu

Umjesto vrednovanja uspjeha u sedmom i osmom razredu, kako se to radilo do ove godine, razmišlja se i o bodovanju uspjeha u petom i šestom razredu. Bit će važna i svaka ocjena iz predmeta koje boduje određena škola.

Od sljedeće godine mijenjat će se kriteriji za upis u određenu srednju školu. Nova pravila izrađuje skupina stručnjaka, a konačna verzija trebala bi biti gotova najkasnije u ožujku.

Za upis u srednju školu bit će važan opći uspjeh u sva četiri razreda predmetne nastave, ali i svaka ocjena iz predmeta koje boduje određena škola. Postoji i ideja da se u pojedinim velikim gradovima, primjerice Zagrebu ili Varaždinu, organizira ogledni projekt online upisa u srednje škole, nešto slično onome kako su se ljetos maturanti upisivali na fakultete, piše Večernji list.

ucenica_srednja_skola

Većina ravnatelja novim idejama nije oduševljena.

"Opet se bave nevažnim stvarima. Ne bave se bitnim, tj. izmjenama nastavnih planova i programa i rasterećenjem učenika. Dodatno vrednovanje petog i šestog razreda ili posebno bodovanje nekih predmeta doista nema smisla. To neće ništa bitno promijeniti, netko će imati bod manje ili više, a to je tako svejedno. Imam dojam da o školstvu razgovaraju ljudi koji nikada nisu radili u školstvu", komentira ravnateljica zagrebačke Sedme gimnazije i bivša ministrica prosvjete Ljilja Vokić.

Prof. Vokić predlaže da se svi učenici upišu ondje gdje žele, a nakon prvog razreda da se napravi selekcija. Kaže da će novi model upisa samo još jednom praviti komplikacije i uznemiriti roditelje i profesore.

"Sve novce predviđene za takve i slične promjene bolje je dati učiteljima u plaće", kaže bivša ministrica.

Da novi model upisa ništa neće promijeniti smatra i šef sindikata Preporod Željko Stipić.

"Potrebne su mnogo dublje promjene, a problem dezavuiranja ocjene i ocjenjivanja u školstvu je prisutan barem posljednjih dvadesetak godina", kaže Stipić i upozorava da profesor koji petice dijeli olako nikada nije imao problema, za razliku od kolege čiji su kriteriji malo stroži.

danas.net.hr