Lički ovčari prvi su u Hrvatskoj prošli školu i dobili svjedodžbe

Školovanje je organiziralo Veleučilište Marka Marulića iz Knina u suradnji sa zagrebačkim Agronomskim fakultetom. Inicijator je Hrvatski seljački savez.

U tjedan su dana u Lici održane dvije promocije. Prve je diplome nakon četiri godine studija na gospićkom veleučilištu dobila prva generacija studenata, njih 28, a danas je u koreničkoj srednjoj školi održana promocija 22 ovčara iz Like kojima su uručene svjedodžbe.

Skolovanje_ovcara

Sigurnija budućnost

Školu za ovčare organiziralo je Veleučilište Marka Marulića iz Knina u suradnji sa zagrebačkim Agronomskim fakultetom. Škola je organizirana na inicijativu mjesnoga Hrvatskoga seljačkog saveza, a u financiranje su se uključili Ličko-senjska županija i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP).

- Rekli su nam da se moramo školovati radi budućnosti - kaže ovčarica Darinka Škorić iz Frkašića kod Korenice. Ova se Riječanka udala u Lici, a sada ima stado od čak 230 ovaca.

- Tijekom školovanja koje je trajalo 130 sati mnogo smo toga naučili o životinjama, o njihovu uzgoju i smještaju. Stečeno sam znanje već počela primjenjivati i uskoro očekujem prve rezultate - kaže Anđelka Žigić, također ovčarica iz Frkašića, koja ima 150 ovaca.

Među ovčarima iz brojnih ličkih sela svakako je najmlađi, još nije navršio ni 19 godina, Kompoljčanin Zdeno Ramljak. On i njegova obitelj žive pod samim obroncima Plješevice, a na krševitome dijelu Koreničkoga polja imaju više od tisuću ovaca i janjaca.

Mladome Zdeni Ramljaku, kako sam priznaje, knjiga baš i nije bila draga. Nakon drugoga razreda napustio je koreničku srednju školu za kuhara i s djedom Franom posvetio se ovčarstvu. Ramljakovi uzgajaju ličku pramenku, čije je meso poznato kao najbolji lički specijalitet.

Mlad i spretan

- Ovoga proljeća imali smo više od 500 janjaca, a gotovo smo ih sve prodali u Dalmaciju. Imamo dobre uvjete za držanje ovaca pa ih se mnogo i "otronjilo", imale su po tri janjeta - kaže mladi i već iskusni ovčar Zdeno.

Kada smo jučer s njim obišli stado, ovce su mladoga gospodara odmah prepoznale i približile nam se.

- Znaš, samo ih zimi držimo u staji. Sada su u nekoliko torova i već smo ih pola ošišali - objašnjava Zdeno i hvali se kako mu treba manje od minute da električnim škarama ošiša ovcu.

vecernji.hr