Izložba ljudskih tijela koja će Vas osvijestiti i educirati

Glasovita edukativna izložba 'Bodies Revealed', koja je izazvala pozornost milijuna posjetitelja diljem svijeta, od 9. travnja gostuje u Klovićevim dvorima.

bodies_revealed

Ova iznimna izložba prikazuje prava, cjelovito izložena ljudska tijela, kao i pojedine pomno secirane i sačuvane organe, omogućujući posjetiteljima, kao nikad dosad, uvid u složenost vlastitog organizma i sustava njegova funkcioniranja.

Projekt 'Bodies Revealed' osmišljen je tako da posjetitelje ciljano vodi kroz niz izložbenih dvorana u kojima im se sukcesivno pruža uvid u skeletne, mišićne, reproduktivne, respirativne, cirkulacijske i ostale sustave ljudskoga tijela. Neka od izloženih seciranih tijela prikazana su u atletskim pozama da bi posjetitelji mogli uočiti promjene u odnosima pojedinih dijelova organizma prilikom različitih svakodnevnih aktivnosti.

Osim toga, prikazom pojedinih autentičnih ljudskih organa, izložba pruža mogućnost jasnog uočavanja njihovih oštećenja što nastaju zbog pretilosti i manjka fizičke aktivnosti ili pušačkih navika.

Tako će, primjerice, zdrava pluća biti izložena pored pušačkih, kako bi ilustrirala štetnost pušenja.

'Edukacijski utjecaj te izložbe je nemjerljiv. Stoljećima su medicinski stručnjaci, secirajući ljudska tijela, učili kako funkcionira unutrašnjost ljudskoga organizma, a sada se napokon to intimno stručno znanje predočava širokoj javnosti', riječi su kojima je izložbu opisao njezin glavni medicinski direktor dr. Roy Glover.

Prim. dr. sc. Smiljana Kosanović iz Klinike za tumore u Zagrebu kazala je o izložbi: 'Vidjeti i čuditi se savršenstvu ljudskog tijela! Remek-djelu prirode i evolucije! Upoznati se sa samim sobom. Možda nam pogled na taj zamršeni sistem međusobno ovisnih organa pomogne da više počnemo cijeniti sebe i svoje zdravlje. Ovi neobični eksponati izložbe istovremeno nas poučavaju, motiviraju i, vjerujemo, pomažu u sprečavanju bolesti.'Izložbu koju će se moći razgledati u Klovićevim dvorima od 9. travnja do 11. srpnja dosad je vidjelo više milijuna ljudi diljem svijeta, od Južne Koreje do Sacramenta.

Ulaznice će biti u prodaji od 25. ožujka. Cijena za odrasle iznosi 80 kuna, a osobe starije od 65 godina plaćaju 55 kuna, kao i djeca od četiri do 13 godina.

Organizatori izložbe su Premier Exhibitions, Inc u suradnji s S2BN Entertainmentom te Gigartom.

tportal.hr