Brže uče oni koji koriste olovku umjesto tipkovnice

Djeca i studenti koji pišu olovkom bolje uče od onih koji u pisanju koriste tipkovnice, otkrilo je novo istraživanje stručnjaka iz Norveške i Francuske.

Očito se neki procesi u mozgu ne razvijaju kad za pisanje koristimo tipkovnicu. Naime, čitanje i pisanje uključuje puno osjetila kažu znanstvenici koji su vodili istraživanje.

Kada pišete rukom u mozgu se stvara otisak koji se zove sensorimotor i taj proces koji se odvija tijekom pisanja rukom pomaže da prepoznajemo slova. Pisanje na tipkovnici uzrokuje drugačiji odgovor mozga i ne potiče razvoj dijela za učenje jednako dobro.

olovka

U testu koji su provodili profesorica Anne Mangen, sa Sveučilišta u Norveškoj i neuropsiholog Jean-Luc Velay, sa Sveučilišta Marseille dvije skupine volontera trebale su naučiti njima nepoznatu abecedu.

Prvi su se pri učenju koristili olovkom i slova su tako pisali, drugi su za sredstvo učenja imali samo tipkovnicu.
Oni koji su učili slova čitajući i pišući imali su najbolje rezultate.

Druga pak istraživanja pokazala su kako je područje mozga koje povezujemo s govorom, aktivnije kada čitamo tekstove povezane s fizičkom aktivnošću. S druge pak strane kad čitamo o nečem apstraktnom ili riječi koje ne povezujemo s nikakvom akcijom i to područje mozga manje je aktivno.

'Taj dio mozga aktivniji je ako samo promatrate nekoga tko fizički radi, a vi sami čak ne morate ništa raditi', pojašnjava doktorica Mengen.

tportal.hr