5 najzabavnijih kolegija

Sredstva koja se ulažu u obrazovanje, kao i jako visoke školarine, omogućili su američkim studentima da do diplome dođu na zabavan i nerijetko potpuno blesav način.

Zašto slušati englesku književnost ili fiziku kada svoje sate na faksu možete kratiti slušajući o Harry Potteru ili Star Treku? Ili učeći kako hodati i penjati se po drvetu? Dok je u Lijepoj našoj ovo još nedosanjani san, studenti u SAD-u čak mogu i prikupiti pokoji bod na poprilično ležeran i prije svega zabavan način.

Umjetnost hodanja
Profesor modernog jezika Ken Kefferh na neobičan način je odlučio proučiti Kanta, pa je osmislio trotjedni seminar tijekom kojeg sa svojim studentima hoda prirodom, grobljima, bojnim poljima i razgovara o Kantu. Navodno su rezultati i više nego dobri.

Penjanje na drvo
Jedan od ''odsjeka'' pri Cornell's Outdoor Education centru nudi kolegij penjanja po drveću, a na njemu se uči upravo ono što u njegovom imenu i piše - penjati se na drvo, uglavnom pomoću užeta.

kolegij

Filozofija Zvjezdanih staza
Možda se na prvi pogled čini banalno, ali nije. Profesor iz Georgetowna smatra da se radi o seriji koja pokriva niz filozofskih pitanja, a i svaki ljubitelj popularnog SF serijala bi se s njim složio. Studenti su dužni gledati Zvjezdane staze i iz njih iščitati određene filozofske probleme ili stajališta te o tome raspravljati na satu.

Znanost Harryja Pottera
Kolegij na sveučilištu Frostburg analizira magične predmete i pojave u romanima J.K. Rowling i pokušava ih objasniti kroz osnovne principe fizike. Ovaj kolegij vodi profesor fizike George Plitnik, a njegov originalan pristup pobudio je veliki interes medija i Sveučilišta.

Što nas YouTube može naučiti?
Polaznici ovog kolegija, koji vodi profesorica medijskih studija Alexandra Juhasz, moraju gledati, analizirati i komentirati video klipove uploadane na YouTube.

net.hr