Žene su ipak sa druge planete?

Britanski znanstvenici su ustanovili da je žensko pamćenje snažnije od muškog te da je razlika među spolovima s godinama sve veća jer ženama pamćenje jača dok muškarcima slabi.

Istraživanje je provedeno na 10.000 pedesetogodišnjaka i pedesetogodišnjakinja kojima je pročitano 10 svakodnevnih riječi. Nakon 2 minute trebali su ih se prisjetiti. Nakon 5 minuta znanstvenici su ih opet zatražili da se prisjete pročitanih riječi. Žene su se na prvom testu memorije pokazale boljima za 5%, dok su na drugom testu bile superiornije za 8%. Zašto je tome tako, stručnjaci ne znaju ali moguće da je presudan hormon estrogen.

Profesorica Jane Elliott, voditeljica istraživanja, kaže: "Interesantno je da su žene pokazale bolje pamćenje čak i kad smo uračunali faktore kao što su pušenje i alkohol te poslove kojima se bave. Ovo sugerira da razlike u pamćenju imaju biološke osnove."

"Razlika nije velika no ipak postoji," dodala je.

Zena i muskarac

Prošle godine američko istraživanje je pokazalo da memorija propada nakon promjene u razini hormona tijekom menopauze, a onda se opet stabilizira. A budući da su testirane žene, u britanskoj studiji, bile blizu menopauze znanstvenici smatraju da bi razlika u pamćenju u starijoj grupi mogla biti još izraženija.

net.hr