Zdrava prehrana kod djece povećava IQ kasnije u životu

Djeca koja su jela zdravu hranu imaju veću razinu inteligencije od djece koja su jela hranu bogatu šećerima i masnoćama ili hranu poznatu kao 'junk food'.

Istraživanje je provedeno na Sveučilištu Bristol. Pokazalo se da djeca, posebice ona do tri godine, koja su jela puno povrća, voća i tjestenine imaju veći IQ od djece koja su jela procesuiranu hranu bogatu mastima i šećerima.

Dugotrajno istraživanje pratilo je 14.000 djece rođene 1991. i 1992. godine. Roditelji su ispitivani o tome što su djeci često davali piti i jesti kada su ona imala tri, četiri, sedam i osam i pol godina. Kasnije im je standardnim testovima mjeren IQ.

Istraživanje je pokazalo da se ključnom pokazuje prehrana s tri godine. Naime, djeca koja su u toj dobi jela više nezdrave hrane imala su manji IQ kasnije. S druge strane, prehrana nakon četvrte godine pokazala se nevažnom kada se radi o razini inteligencije.

Pizza

Stručnjaci kažu da glava kod čovjeka najviše raste u prve tri godine života te smatraju da je rast glave u tom razdoblju povezan s formiranjem inteligencije.

'Moguće je da zdrava prehrana u tom razdoblju života stimulira optimalan razvoj mozga', zaključila je dr. Kate Northstone koja je vodila istraživanje.

tportal.hr