Zbog prepisivanja na ispitu mogli biste biti izbačeni iz škole

Uskoro bi na snagu trebao stupiti novi Pravilnik o ocjenjivanju, koji je donijelo Ministarstvo obrazovanja, a koji predviđa sankcije za učenike koji pod testom koriste šalabahtere, prepisuju, pa čak i za one koji brbljaju pod satom.

"Za vrijeme usmene i pisane provjere učenik je dužan pridržavati se pravila koja se odnose na korištenje nedopuštenih pomagala, prepisivanje, razgovaranje i ometanje, predavanje rada drugog učenika ili zamjenu identiteta. Za kršenje tih pravila može se izreći pedagoška i druge mjere predviđene Statutom škole", navodi se u Pravilniku, koji čeka još samo potpis ministra.

Takva odredba podrazumijeva da bi škole mogle i izbaciti učenika zbog prepisivanja, ako je tako određeno Statutom škole. No, ravnatelj jedne zagrebačke gimnazije objasnio je kako takve mjere nema u njihovom školskom Statutu, a skeptičan je i koliko je to usklađeno sa zakonom.

"Osobno, takva mi se odredba čini prestrašnom, a bojim se da bi oko toga moglo biti i zloporaba", rekao je ravnatelj za Jutarnji.

Također, novim Pravilnikom ukidaju se nenajavljeni testovi, što je sigurno dobra vijest za učenike. Nastavnici učenicima neće više moći iznenada davati blic-testove: kratki testovi (oni do 15 minuta), po novom, moraju se najaviti pet nastavnih dana prije provjere, a svi ostali na početku polugodišta, piše Jutarnji list.

<mce:script type=

Zato su sve škole do kraja ovog mjeseca dužne napraviti okvirni vremenik pisanih provjera i objaviti ga na oglasnoj ploči ili web-stranici.

Ministarstvo je odustalo i od ideje da se testovi u trajanju do 15 minuta više ne upisuju u imenik, kao i od mjere kojom se nastavnike htjelo obvezati da za sve učenike koji dvaput zaredom nisu postigli minimalna očekivanja moraju organizirati dopunsku nastavu.

Večernji list ocjenjuje, pak, da je donošenjem novog Pravilnika u povijest otišao petnaestogodišnji, koji su mnogi optuživali za enormnu inflaciju odlikaša u osnovnim školama. No, pišu, novi u tom smislu nije ništa rigorozniji budući da su testovi najavljeni, a učenici će do zadnjeg sata u školskoj godini, ako to žele, moći popravljati ocjenu iz nekog predmeta.

danas.net.hr