Zbog minice izbačena sa fakulteta

Brazil je u cijelom svijetu poznat po svojim oskudnim bikinijima, no jedna je studentica isključena s fakulteta nakon serije nasilnih prosvjeda zbog prekratke minice koju je nosila na kampusu.

Geysi

Privatno sveučilište Bandeirante u Sao Bernardu do Campu, nedaleko od Sao Paula, objavilo je da je isključilo 20-godišnju studenticu Geysi Villa Nova Arrudu zbog "flagrantnog nepoštovanja etičkih principa, akademskog dostojanstva i morala".

Arruda je na naslovnice brazilskih medija stigla 22. listopada nakon što je pod policijskom pratnjom ispraćena s fakulteta uz povike gomile studenata koji su uzvikivali "kurvo". Neki su uz to i udarali po njenom autu. Sve to jer je za predavanje odjenula kratku ružičastu minicu.

Geysi_arruda

U oglasu objavljenom u lokalnim novinama fakultetsko vijeće je izjavilo kako je upozorilo Arrudu da promijeni svoje ponašanje i da su odlučili isključiti je nakon razgovora sa studentima, profesorima i Arrudom osobno. Optužili su je da je pozirala za fotografije i provocirala druge studente.

Vijeće je također priopćilo da je privremeno suspendiralo studente koji su viđeni kako verbalno zlostavljaju Arrudu u videu koji je objavljen na YouTubu. Nisu objavili koliko je studenata u pitanju, niti na koliko su udaljeni s nastave.

Komentari na brazilskim forumima i blogovima ističu ironiju cijele situacije u kojoj se izlijeva mržnja prema studentici u zemlji koja je opsjednuta kultom ljepote i u kojoj za vrijeme karnevala nitko neće prosvjedovati zbog golotinje.

Takav su stav zauzele i studentske udruge koje su priopćile da se protive odluci o isključenju, dok je Nilcea Freire, brazilska ministrica za ženska prava, izjavila kako ova odluka pokazuje netoleranciju i diskriminaciju.

net.hr