'Završio sam fakultet s 5,0, rekli su mi da posla - nema, a onda su zaposlili druge'

''Ne želim biti negativan, ali ne želim se s tim sustavom boriti, moj put je da odem na drugu stranu'', poručio je Marijan Jukić, znanstveni suradnik na Institutu Ivo Pilar u Zagrebu i bivši najbolji student na fakultetu.

'Završio sam fakultet s 5,0, rekli su mi da posla - nema, a onda su zaposlili druge'

''Kada sam završio PMF u Zagrebu s 5,0, rekli su mi da posla - nema. Potom je u nekoliko mjeseci zaposleno 5, 6 ljudi, sa slabijim prosjekom, neki i ispod 3,0, koji su se pojavili niotkuda, vjerojatno i 6 ili 7 godina stariji od mene. Netko im je obećao mjesto i ušli su u sustav. S takvim uhljebima hrvatsko visoko školstvo ne može funkcionirati i napredovati.

Ne želim biti negativan, ali ne želim se s tim sustavom boriti, moj put je da odem na drugu stranu'', rekao je za Glas Slavonije doc. dr. sc. Marijan Jukić, od 2007. znanstveni suradnik na Institutu Ivo Pilar u Zagrebu, ali samo u zvanju, na radnom mjestu višeg asistenta.

Plaća niža i nekoliko tisuća kuna

Tako mu je i plaća niža, iako je doktorirao s 26 godina kao jedan od najmlađih u generaciji.

“Razlika u plaći je nekoliko tisuća kuna mjesečno, što čovjeka destimulira. Cijeli sustav je zakočen i onemogućava napredovanje. Taj sustav tjera ljude u inozemstvo”, kaže.

Njegov potencijal i talent (najbolji student, dekanove nagrade) ipak su prepoznali bivši ministar Dragan Primorac i tadašnji državni tajnik Dražen Vikić-Topić, koji su mu pomogli da se zaposli.

''U Institutu Ivo Pilar u Zagrebu imam ugovor još tri godine, a nakon toga je sve neizvjesno'', rekao je Jukić.

Ostatak članka pročitajte ovdje