Zašto studenti ponovo prosvjeduju?

Ministar kaže da redovni studenti neće plaćati studij bez obzira na ocjene. Zašto onda studenti opet prosvjeduju?

Jutarnji.hr_studenti

"Blokada nastave pretvorila se u stupidni ekshibicionizam. Podlo je voditi borbu protiv neoliberalnog kapitalizma tako što ćete maltretirati one koji su za ovakvo stanje najmanje krivi: vaši profesori i kolege koji žele slušati nastavu", poručio je jučer organizatorima blokade dr. Nino Raspudić, asistent na Odsjeku za talijansku književnost.

Blokade u Zagrebu i Rijeci

Dr. Raspudić ni ljetos nije podržavao blokade, a njegovi kolege s oduševljenjem prepričavaju njegovu ideju da predavaonicu u kojoj je držao nastavu proglasi "zauzetom unutar zauzetog fakulteta".

Studenti okupljeni u borbi za besplatno obrazovanje i jučer su držali u blokadi filozofske fakultete u Zagrebu i Rijeci te sveučilište u Puli, a mogao bi im se priključiti i dio splitskih studenata. Kasno poslijepodne blokiran je i zagrebački Fakultet političkih znanosti. No, čini se da studenti imaju znatno manju potporu no što su je imali ljetos.

Promjene zakona

Nekoliko profesora Filozofskog fakulteta kazalo nam je kako nove prosvjede podržava između 20 i 30 posto nastavnika. Ljetos su studenti imali potporu cijelog fakultetskog vijeća. - Ne slažem se s blokadom, mislim da ona samo šteti studentima. Ne mislim da je plenum način iskazivanja demokratskog mišljenja - komentirao je prof. dr. Neven Budak, profesor na Odsjeku za povijest.

Što zapravo traže studenti?

Ukratko, traže ukidanje svih vrsta plaćanja, od upisnina, školarina, participacija, plaćanja ECTS bodova i slično, i to od prve godine studija do završetka doktorata. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Radovan Fuchs i jučer je ponovio da će se ići u promjene zakona, prema kojem će oko 19 tisuća brucoša od 2010./2011. studirati besplatno sve dok ispunjavaju obveze prikupljanja ECTS bodova i upisuju redovito semestre.

Kvaliteta obrazovanja

Akademsku javnost jučer je podijelilo i pismo koje je kolegama na FF-u poslao profesor Ranko Matasović. U pismu, koje uz dozvolu autora donosimo u cijelosti na stranicama komentara, Matasović je postavio i pitanje zašto studenti ne posvete više pozornosti kvaliteti obrazovanja koju dobivaju za novac. Dok neki smatraju da je preoštar, drugi dijele njegove stavove.

- Profesori koji podržavaju studente su licemjerni. Oni to čine zbog vlastitih ciljeva. Oni koji podržavaju blokade trebali bi svaki mjesec izdvojiti 100 kuna za standard studenata - komentirao je Tomislav Janović, docent na Sveučilištu u Zadru.

Žarko Puhovski: Ponavljači trebaju platiti dio troška

Dr. Žarko Puhovski predsjednik je Povjerenstva koje će određivati prema kojim će uvjetima studenti prelaziti na više godine studija.

- Studenti imaju pravo. No, ipak, smatram da bi studenti koji opet upišu isti predmet trebali plaćati dio troška studija - rekao je Puhovski. On problem vidi u tome što je Ministarstvo puno obećalo, a još ništa nije na papiru i da zato opet imamo prosvjede. Drži da je sada trenutak za raspravu jer se donosi novi proračun. Procjenjuje se da bi ispunjenje zahtjeva stajalo još između 220 i 270 milijuna kuna.

jutarnji.hr