Zaposlili u Zagrebu najviše mladih bez radnog iskustva – i ne kane stati

Zagrebački Zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar spada danas, ne samo u Zagrebu, nego i cijeloj državi među institucije koje su zaposlile najviše mladih bez radnog iskustva odnosno po modelu popularnog zvanog “ volontiranje za 1.600 kuna. “

Zaposlili u Zagrebu najviše mladih bez radnog iskustva – i ne kane stati

Photo: Zagrebinfo

- Imamo zaposlenih 19 volontera, kojima će se od početka srpnja pridružiti još njih trideset i dvoje. Kanimo zaposliti vrlo brzo jošvolont sedam volontera, no i tada se naša konačna brojka neće zaustaviti, jer radne potrebe stalno iziskuju nove prijeme – pojašnjava dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar naglašavajući da će što većem broju mladih ljudi, koji su završili svoje obrazovanje na adresi ove inistitucije, osigurati barem pripravnički staž.

A njih je u Zavodu najviše primljeno iz redova sanitarnih i kemijskih inženjera, prehrambene, pravne ili ekonomske struke, kao i onih volontera koji dolaze s Prirodoslovno – matematičkog fakulteta. Iako život od 1.600 kuna mjesečne naknade za volontiranje ustvari predstavlja puko preživljavanje kojim nitko ne može biti zadovoljan, iskustvom i bogatom praksom koju stječe i više je nego zadovoljan Robert Tomić (30) diplomirani inženjer kemije. Bio je godinu dana bez posla i volonter1iskustva rada u struci što je više nego dovoljno da volontiranje prihvati s oduševljenjem.

- Na fakultetu ima dosta teorije, a malo prakse. Radim na odjelu ispitivanja hrane. Od kada sam stigao u Zavod 18. veljače do danas, dosta toga sam naučio. Nadam se da će me poslodavac prepoznati i pružiti mogućnost stalnog zaposlenja – nada se volonter Robert Tomić.

Njegovo zadovoljstvo pruženom mogućnosti rada dijeli i Helena Gjurić (28) magistra psihologije koja već godinu dana volontira u savjetovalištu Zavoda.

- Voljela bih ovdje ostati, a vidjet ćemo što će biti. Čak smo uočili da mladi koji dolaze u savjetovalište pozitivno reagiraju na nas mlade volontere i brže s nama izgrade povjerenje, što nam olakšava posao – komentira svoja prva radna iskustva koja stječe već godinu dana volonterka Helenavolonter2 Gjurić. I ona je spremna pružiti sve što može svom poslodavcu, u nadi kako će prepoznati njene napore i pružiti joj mogućnost stalnog posla. Jer mjesečna naknada od 1.600 kuna balansiranje je na rubu egzistencije.

Ostatak članka pročitajte na: Zagrebinfo.hr