'Zaposleni u školama uskoro će u dužničko ropstvo'

Iz Sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu – Preporod upozorili su kako bi se, zbog najavljenih izmjena Kolektivnog ugovora za službenike i namještenika u javnim službama, hrvatski učitelji i nastavnici uskoro mogli naći u dužničkom ropstvu.

Preporod'Samo iduće godine Vlada planira uštedjeti po 10.000 kuna po svakom zaposlenom u školama', upozorio je Željko Stipić, predsjednik Preporoda.

Iako je školska godina završila, a pred učenicima, njihovim učiteljima i nastavnicima trebalo biti dugo, toplo i bezbrižno ljeto, očito je da će na odmoru uživati i opušteni biti samo učenici. Iz Sindikata Preporod upozoravaju kako bi se već od jeseni mogao početi 'stezati remen' nastavnom kadru.

'Unatoč brojnim najavama, nove vlasti da ne planiraju smanjivati plaće u javnim službama, Vlada je nedavno izmjenama Kolektivnog ugovora predložila najozbiljnije smanjenje plaća u posljednjih 20 godina. Predložene izmjene nisu samo ukidanje pojedinih prava, poput regresa, božićnica, jubilarnih nagrada i dnevnica, nego i značajno smanjenje plaća', napominje sindikalist Željko Stipić.

Konkretno je i izračunao kako bi samo smanjenjem dodatka na staž sa 0,5 na 0,3 posto po godini, na primjeru zaposlenika koji ima 33 godina rada u školi, mjesečna plaća bila niža za 546 kuna u bruto iznosu. Uz najavljeno ukidanje tzv. prosvjetnog dodatka koji bi donio do 200 kuna manje, snižavanje iznosa dnevnica sa 175 na 150 kuna, neisplatu božićnice od 1.250 kuna te regresa, jasno je upozorio na nastavak pada standarda učitelja i nastavnika.

'Ionako plaća u osnovnim školama zaostaje za 566 kuna za državnim prosjekom, a u srednjim školama 120 kuna pa se bojim da će zaposleni u školama uskoro pasti u dužničko ropstvo. Raspolažem podatkom da je do 30 posto učitelja u ozbiljnim kreditima pa će se za mogućih 1.000 kuna mjesečno manje biti u ozbiljnim problemima', zloslutno najavljuje Stipić.

Sveukupne uštede koje na zaposlenima u osnovnim i srednjim školama Vlada namjerava ostvariti u idućoj godini, izračunali su sindikalisti, iznosi više od 700 milijuna kuna što je prosječno 10-ak tisuća kuna po svakom zaposleniku.

Po stavu predstavnika Sindikata Preporod, nova je vlast, koju je Željko Stipić ocijenio nesposobnom, neodgovornom, bešćutnom i bezobzirnom, već 'pala na ispitu', pa je zato pred sindikaliste postavljena najveća kušnja i provjera njihove vjerodostojnosti i odgovornosti. Stoga je Preporod predložio i formiranje Stožera za obranu prava iz kolektivnih ugovora.

'Prije početka nastave trebala bi se dogoditi opća mobilizacija članstva, jer sve ovo nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Ako vladajući misle da će tako izaći iz krize, varaju se – još će dublje upasti. Zato im poručujem – no pasaran', zaključio je Željko Stipić.

Mladen Obrenović, tportal.hr