Započinje prva "akademska" godina Izdavačke akademije

U petak, 9. rujna započinje prva "akademska godina" Izdavačke akademije u Rijeci čiji će polaznici, po prvi puta, na jednome mjestu moći steći teorijska i praktična znanja o izdavaštvu.

Polaznici

Njih 35, tijekom sljedećih 6 mjeseci, potpuno će besplatno pohađati radionice iz izdavaštva, uredništva, lekture, prijevoda, dizajna, marketinga i knjižarstva dok će stručnu praksu odraditi u knjižari RiBook u Rijeci.

Edukaciju će provoditi stručnjaci iz izdavaštva: Seid Serdarević (uredništvo), Mišo Nejašmić (izdavaštvo), Zorana Jagodić (lektura), Lara Hölbling Matković (prijevod), Aljoša Brajdić (dizajn), Zoran Medved (marketing) i Dražen Dabić (knjižarstvo).

Izdavačka akademija projekt je Udruge Katapult osmišljen kako bi se mladim ljudima omogućila kvalitetna edukaciju iz izdavaštva pod vodstvom stručnjaka, budući da u Hrvatskoj ne postoji obrazovna institucija koja u cijelosti educira ljude za rad u toj djelatnosti.

Podsjetimo, u svibnju je Katapult objavio poziv mladim nezaposlenim osobama fakultetskog obrazovanja da se prijave na Izdavačku akademiju. Ukupno je prijavljeno 132 kandidata, a polaznici su izabrani uz pomoć Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Akademiju su upisali: Vladimira Marinković, Vesna Podgorac, Doris Kramarić, Željka Horvat Čeč, Kristina Smoljanović, Andreja Brusić, Iva Lulić, Tea Marković, Mirela Fuš, Sanja Lakić, Tamara Krebelj, Mak Krajina, Ema Čišić, Siniša Plastić, Sarag Sharpe, Sanja Rabar, Ana Ružić, Kristina Babić, Mladen Marinac, Nikica Karas, Bojan Bogadek, Ana Bukvić, Arijana Ančić, Saša Marcan, Maša Drndić, Nebojša Trajković, Mauro Maršanić, Hana Juras, Katarina Kotlar, Martina Ušljebrka, Barbara Kolacio, Izabel Dejhalla, Marijana Rebac, Kristina Đoja i Antonela Maračić.

Po završetku edukacije polaznici će biti osposobljeni za rad u izdavaštvu i time konkurentniji na tržištu rada, ali i zanimljivi potencijalnim poslodavcima - izdavačima.

Projekt "Izdavačka akademija" apliciran je na natječaj "Mladi na tržištu rada" u okviru programa Europske unije za Hrvatsku IV. Komponente IPA-e - Razvoj ljudskih potencijala, a provodi se u partnerstvu s Primorsko-goranskom županijom, Gradom Rijeka i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, područnom službom Rijeka.