Zanimanja budućnosti

Osim turističkih vodiča u svemiru i kirurga koji povećavaju pamćenje, u budućnosti će ljudi uzgajati povrće i voće na veritkalnim farmama.

Komercijalni letovi u svemir (poput onih koji su najavljeni u Virgin Galacticu) otvorit će mnoga radna mjesta za pilote, arhitekte i turističke vodiče budućnosti, najavili su znanstvenici agencije Fast Future. Uzevši u obzir porast broja stanovnika, klimatske promjene te razvitak znanosti i tehnologije, sastavili su popis potencijalnih zanimanja današnje djece. Zbog aktualnih projekata na nekim američkim sveučilištima (staklenik na Marsu, svemirske postaje i letjelice za njegovo istraživanje) za dvadesetak će se godina tražiti i dizajneri koji će omogućavati naseljavanje drugih planeta. Umjesto tableta ginko bilobe, probleme s pamćenjem i koncentracijom u budućnosti će rješavati kirurzi, a moralnu će stranu "novih znanosti"- kloniranja, proteomike (analize ukupnih proteina) i nanotehnologija propitkivati stručnjaci za etiku. Rastući interes za koncept vertikalnih farmi (poljoprivreda na katove u urbanim središtima) mogao bi oblikovati drukčiju generaciju menadžera stručnih u različitim znanstvenim disciplinama.

buducnost

PROIZVOĐAČI ORGANA
Napredak znanosti omogućit će oblikovanje umjetnih organa pa će se sve više tražiti zaposlenici u njihovoj proizvodnji, otvarati trgovine i specijalizirani servisi.

STRUČNJACI U NANOMEDICINI
Pretpostavlja se kako će nanotehnologije u potpunosti promijeniti sliku zdravstvene skrbi, a stručnjaci u tom području postat će sve traženiji na tržištu rada.

NEW AGE FARMERI
Farmeri novog doba najvjerojatnije će se baviti genetskim inženjeringom kako bi poboljšali prinose te proizveli ljekovite proteine poput onih iz kravljeg, kozjeg ili ovčjeg mlijeka.

SAVJETNICI ZA UMIROVLJENIKE
Različite zdravstvene i osobne zahtjeve umirovljenika za dvadeset godina mogli bi rješavati menadžeri i savjetnici u wellnessima za ljude treće životne dobi.

INŽENJERI I ZNANSTVENICI
U budućnosti će kompletni timovi inženjera i znanstvenika biti zaduženi kako bi smanjivali negativne posljedice klimatskih promjena na određenim područjima.

24sata.hr