Za sezonske poslove nije presudno obrazovanje

Ako struka ne odgovara ponudi prekvalifikacija može povećati izglede za posao, a certifikat o stručnosti dobiva se doškolovanjem na učilištima.

Za sezonske poslove najčešće se traži srednjoškolsko obrazovanje, a kriteriji za radno iskustvo nisu jako oštri. Za posao spasioca na plaži ili bazenu potrebna je SSS i uvjerenje o osposobljenosti na tečaju kojeg polažu zdravi kandidati, stariji od 18, a koji mogu isplivati 400 m za manje od 8 minuta te na dah preroniti 20 m u daljinu. Radnicima u kuhinji dovoljna je osnovna škola, a prodavačima karata najvažnija osobina je komunikativnost. Ako struka ne odgovara ponudi prekvalifikacija može povećati izglede za posao. Certifikat o stručnosti dobiva se doškolovanjem, a o istom se možete informirati i u HZZ-u.

ČUVANJE DJECE
Obitelji koje traže dadilje u Americi, Njemačkoj i Francuskoj zaposlenicima plaćaju troškove puta i školovanja. Osiguravaju im sobu, tjedni džeparac i liječničke troškove.

Dadilja

PRIPREMA
Nakon dobivanja posla, a nekoliko tjedana prije polaska, pripremite dokumente (radnu knjižicu, osobnu iskaznicu, domovnicu, sanitarnu knjižicu, poreznu karticu i odjavu sa zdravstvenog osiguranja) te zaštitnu odjeću i obuću. Sačuvajte prijevozne karte u slučaju da poslodavac plaća troškove.PUTOVANJE U SAD
Studenti sreću mogu okušati u SAD -u. Prijaviti se mogu na internetskim stranicama za zapošljavanje, poput statravel.com ili ccusa.com.

KRUZERI
Plaća na kruzerima ovisi o stupnju znanja jezika i motiviranosti, pa je važno ostaviti dobar dojam na intervjuu. Viza se plaća o vlastitom trošku, a troškove putovanja do broda pokriva agencija za zapošljavanje.

SAVJETOVANJE
O mogućnosti sezonskog rada može se informirati kod savjetnika za zapošljavanje u područnim službama na hzz.hr gdje se nalaze kontakt telefoni. Prije početka rada važno je utanačiti uvjete, visinu plaće, prijavu i način rada.

24sata.hr