Za seminarski rad od 200 do 300 kuna

Fakulteti nikako ne mogu riješiti problem sve većeg broja seminarskih radova koje nisu napisali studenti, već su platili da to netko učini za njih. Taj 'biznis' cvjeta, a oni koji se bave pisanjem seminarskih radova za druge kažu da čak moraju i odbijati 'klijente'.

Studenti

Prema bolonjskom sustavu studiranja studenti su obvezni pisati seminare, a njihov broj ovisi o fakultetu koji pohađaju. Naravno, seminarske radove trebao bi pisati svaki studenti sam, no neki se odlučuju potražiti pomoć sa strane.

'Bojao sam se da me ne ulove...' "Na prvoj sam godini sam pisao seminarske radove, no problemi su se pojavili kada sam počeo raditi.

Jednostavno mi se nije dalo nakon posla tražiti podatke i pisati rad. Na fakultetu sam čuo o tome da ga jednostavno možeš kupiti, a nakon što sam pregledao ponudu na internetu kupio sam svoj prvi seminarski rad. Bojao sam se da me ne ulove, a kada je sve prošlo u redu, više nijedan nisam napisao sam", priznao je student četvrte godine zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

Cijene radova variraju, neki naplaćuju prema stranici, a neki prema kompletnom seminarskom radu. Za seminarski rad studenti tako plaćaju od 200 do 300 kuna, a cijene magistarskih odnosno završnih radova svakako su veće.

Diplomanti se ne znaju služiti Wordom?

Jedna bivša "prodavačica seminara" za list je kazala kako je ovaj posao počela raditi da zaradi još jednu plaću. Ističe kako joj za pisanje seminara od 10-ak stranica treba jedan dan i kaže kako misli da se ljudi na to odlučuju zato što su lijeni. Najveći je problem profesorima prepoznati takav rad, katkad gotovo nemoguće. Naime, riječ je o uglavnom originalnim radovima pa ni fakulteti ne znaju kako se postaviti prema tom problemu.

Njegove posljedice mogu biti i takve da se diplomanti ni nakon što završe fakultet neće znati služiti osnovnim kompjutorskim programima. Tako, uostalom, govore oni koji im pišu radove ističući kako ti studenti nerijetko ne znaju napraviti ni obični dokument u Wordu.

'Sa sustavom nešto ne valja...'

"Imam klijente s gotovo svih fakulteta, no ipak ih najviše dolazi s Ekonomije. Smiješno mi je što sam ja završio FER i s ekonomijom nemam veze, no moji seminarski radovi, prema riječima korisnika, dobivaju visoke ocjene i pohvale profesora, a to je gradivo koje mi je potpuno nepoznato. To je dokaz da sa sustavom nešto ne valja i da se treba hitno nešto mijenjati, jer ako FER-ovac bez ekonomskog iskustva može dobivati pohvale, koji je smisao tih seminarskih radova", rekao je još jedan prodavač seminarskih radova.

Kolika potražnja vlada za plagijatima dokazuje i to što spomenuti prodavači tjedno napišu i do 15 seminarskih radova, a jedan je "prodavač" ustvrdio kako "klijente" mora odbijati jer ne stigne sve napisati.

danas.hr