Za ljubitelje Azije prvi put tečaj korejskog jezika

Početni tečaj trajat će 20 sati, a to je dovoljno da se nauče osnove sporazumijevanja.

Vrijediš onoliko koliko jezika znaš, stara je izreka koja ni danas ne gubi na snazi. Dapače. Engleski ili njemački jezik, koji se uče u školama, nešto je što se podrazumijeva, ali danas u vrijeme globalizacije Zagrepčani pokazuju interes i za jezike dalekih azijskih zemalja.

Predavačica Hrvatica
EnBeTako će prvi put u Zagrebu, ali i u Hrvatskoj, zainteresirani imati priliku učiti korejski, koji će se predavati u školi stranih jezika EnBe. Ova jedinstvena ponuda proizišla je, kaže voditeljica škole, isključivo iz interesa polaznika, a tečaj započinje potkraj kolovoza.
- Sve postaje kompleksnije kada počnete učiti jezike. Jednostavno ne možete prestati. Idu jedan za drugim, pa tražite još - kaže prof. engleskog i voditeljica škole Nataša Nikpalj-Juraić.
Uvodni tečaj traje 20 sati, a dovoljno je da se nauče osnove za sporazumijevanje. Radi se u malim grupama kako bi interakcija bila što veća, a predavačica će biti Sara Libernjak, studentica lingvistike koja je korejski učila za boravka na razmjeni studenata u Južnoj Koreji.

Zagrebačka škola stranih jezika proširila je jezičnu ponudu.

- Što su manje grupe, bolje se uči. Ljudi imaju strah kada vide korejsko pismo, misle da nikad neće razumjeti znakove, no u malim grupama u kakvim ćemo raditi veća je šansa da zadrže interes - kazala je Sara.
Ivana Duić, zaljubljenica u azijsku kulturu i jezike, koja već godinama pokušava sama naučiti korejski, napokon je dočekala svoju priliku. - Sama učim japanski i korejski, no potrebno je puno vremena. Provedem i nekoliko sati u prijevodu jedne rečenice. Da, teško je. Svaki znak znači jedan slog, stoje dosta komplicirano. Drago mi je da napokon imam priliku učiti u školi - kazala je Ivana.
Za ovaj početni tečaj, koji stoji 1100 kuna, nije potrebno nikakvo predznanje, samo dobra volja i želja za učenje.

Drugačija kultura

- Svi smo s istog planeta, no Azija je nešto posve drugo. Njihov način življenja, kultura... Sve to treba približiti našim ljudima. Od njih trebamo učiti, a jezik je dobra polazna točka - dodala je Duić.

Dijana Kožul, Večernji list