Više od stotinu učenika izbačeno s mature

Više od stotinu učenika izbačeno je s mature zbog prepisivanja, zvonjave mobitela ili pak nekih drugih nepoštivanja procedure.

No, jedan slučaj ipak je bio poseban. Učenik u Imotskom ukrao je test za kolegu.

Varanje na ispitu

Oko 34.700 maturanata napisalo je u dva mjeseca više od 200.000 ispita iz državne mature. Oko 1.000 maturanata koji su prijavili maturu na nju pak nije izašlo, a više od stotinu učenika izbačeno je s ispita zbog prepisivanja, zvonjave mobitela ili drugih nepoštivanja procedure.

Iako se sama provedba mature može smatrati uspješnom, pratili su je razni problemi. Primjerice, u Imotskom je ukraden ispit, zbog čega je u tijeku policijska istraga. Kako piše Vjesnik, jedan je učenik nakon što je završio pisanje ispita, test ukrao za drugog učenika i s njim pobjegao.

Prigovori stizali zbog ispita iz likovnog
Prigovori su u Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja pristizali i zbog pogreške pri pisanju ispita iz izbornog predmeta likovna umjetnost. Naime, maturanti su bili upoznati s obvezom prepisivanja zadatka iz ispitne knjižice na list za odgovore, no 15 posto njih to nije učinilo. Odluke o tome kako će se problem riješiti još nema, no iz Centra poručuju: "Neće se donositi odluka kojom bi se u nepovoljan položaj doveli pristupnici koji su svoj zadatak ispunili u cijelosti."

Općenito, na ispitima iz svih predmeta netko je nešto zaboravio, bilo da je riječ o tome da učenici nisu isključili ili ostavili mobitel kod kuće, bilo da nisu ispit spremili u omotnice. U tijeku je ocjenjivanje ispita, što ove godine obavlja veći broj ocjenjivača nego lani, njih oko 1.400. Ovogodišnja je novost da su u Centru uveli i stručne koordinatore za svaki predmet, odnosno stručni nadzor nad ocjenjivačima.

net.hr