Upravljanje konfliktima

Konflikti su nužna pratnja različitosti među ljudima, njihove individualnosti, identiteta i osobnosti. Različitosti, kao zdrav oblik ljudskog društva, otvaraju mogućnosti, potiču nas da prihvatimo druge oblike djelovanja, druge ljude i kulture, proširimo vidike, čuvaju nas od nazadovanja.

No, nerijetko, razlike u opažanju, potrebama, vrijednostima, moći, željama, ciljevima, mišljenjima i mnogim drugim obilježjima ljudi, umjesto da unaprjeđuju naša znanja i iskustva, često nas dovode do sukoba.

Do konflikata obično dolazi zbog:

 • različitog viđenja stvarnosti - svi mi na svoj jedinstven način opažamo stvari i svadadogađaje u našem okružju i na temelju toga imamo svoje viđenje stvarnosti. Iz tog razloga svatko od nas vjeruje svom viđenju koje smatra jedinim ispravnim i ponekad ne želi vidjeti stvari «očima drugog»
 • različitih vrijednosti - ono što je nama važno i značajno i što je naša životna filozofija ne mora biti i drugoj osobi
 • određenih osobina ličnosti - osobe koje žele da ih drugi slijepo slijede i slušaju, te se nerado prilagođavaju drugima sklonije su konfliktima. Zapitajte se jeste li vi možda konfliktna ličnost i prihvaćate li teško tuđe mišljenje?
 • nedostatka povjerenja - ako u drugu osobu nemamo povjerenja veća je vjerojatnost da ćemo sumnjati u čestitost njenih namjera i onog što nam govori
 • projekcije - ponekad ono što nam se ne sviđa na nama prepoznajemo u drugome, napadamo kod drugoga, osuđujemo kod drugoga. Vjerojatno je svatko od nas iskusio situaciju u kojoj nas je neka osoba kritizirala primjerice zbog naše lijenosti, a ona je u tome gora od nas. Tuđu projekciju lakše prepoznajemo, ali vlastitu vrlo teško. Zato se idući put, kada druge budete kritizirali, zapitajte: Da li ja sada kritiziram drugu osobu ili samog sebe?
 • predrasuda - ako unaprijed imamo oblikovano mišljenje o nekome ili nečemu (osobito ako je negativno) teško ćemo s tom osobom ili o nečemu voditi objektivni razgovor, već ćemo tražiti povod za konflikt i napad na tu osobu.

konflikt

Kako spriječiti konflikte?

 • Pripazite na to kako govorite - Način na koji nešto govorite u velikoj mjeri će utjecati na to hoće li vaša poruka biti prihvaćena pozitivno ili negativno. Izbjegavajte naredbe, prijetnje, etiketiranje, procjenjivanje jer lijepa riječ sva vrata otvara.
 • Slušajte sugovornika - Kao što i sami u razgovoru s drugima želimo da nas se sasluša i prihvati ono što govorimo, isto tako i drugi od nas to očekuju
 • Poštujte pravila razgovora - Dok druga osoba govori, šutite i slušajte dok ne prestane. Dopustite i drugima da izraze svoje mišljenje, ako vi očekujete isto od njih
 • Ne doživljavajte kritiku osobno - Ne doživljavajte kritike kao napad na sebe jer kad vas netko napada to obično ne radi zato da bi vam naštetio nego zato da bi obranio sebe ili nešto dobio
 • Usmjerite se na problem, a ne na osobu - konstruktivnije je usmjeriti se na rješenje problema nego da nabrajate loše osobine osobe (lijena je, neodgovorna...). To sigurno nije put do rješenja problema nego do još neugodnijih emocija
 • Budite tolerantni - Kako nismo svi isti, tako nemamo svi iste želje, ciljeve i razmišljanja. Prihvatite različitosti među ljudima i mišljenjima i shvatite to kao priliku da naučite nešto novo, a ne kao priliku za sukob.

Prisjetite se posljednjeg konflikta koji se zbio između vas i vama bliske osobe (s prijateljem/icom, kolegom/icom, roditeljima, dečkom/djevojkom...). Uživite se u situaciju te druge osobe i iz njenog/njegovog položaja napišite samima sebi pismo. Napišite kako ste se osjećali, mislili, očekivali i učinili u toj situaciji.

centar-sirius.hr