'Upao' je na Princeton, ali još uvijek konobari

Iako je primljen na Princeton, jedno od najboljih sveučilišta, uz izdašnu stipendiju, Domagoj (18) ljeto će provesti konobareći.

Konobar (stock fotografija)Kaže da radi jer želi biti neovisan.

Šibenčanin Domagoj Babić (18) lani je ljeto proveo radeći u skladištu. Ovo će konobariti u Buffetu Castello.

No marljivog mladića izgleda ipak čeka puno blistavija budućnost. Maturant Gimnazije Antuna Vrančića sve je razrede prošao s odličnim uspjehom, a nedavno je primljen na prestižno američko sveučilište Princeton u New Jerseyu, uz izdašnu stipendiju od 50.000 dolara godišnje.

- Ne može se tek tako podcjenjivati posao konobara. Radim nekoliko dana i znam mnogo jako dobrih studenata koji konobare, a i jako dobrih i pametnih konobara koji ne studiraju. Radim jer želim biti neovisan - skroman je Babić. Ne radi iz nužde, ali ni iz zabave. Želi zaraditi dodatan džeparac za boravak u SAD-u.

- Veći dio stipendije otići će na školarinu, knjige, smještaj, hranu, zdravstveno i druge troškove. Od tog iznosa će mi ostati za članarine u sportskim i drugim klubovima, a treba platiti i put - kaže Domagoj.

Upis na Princeton počeo je još u kolovozu prošle godine, a prijamne testove iz engleskog, više matematike i fizike polagao je od listopada do prosinca u Splitu. Osim što je odličan učenik, da sredi konkurenciju iz cijelog svijeta, pomoglo mu je i što je predsjednik Nacionalnog vijeća učenika RH, aktivni veslač, sudionik brojnih natjecanja iz školskih predmeta uz zapažene uspjehe, član međuresorne Vladine Radne skupine za izmjenu Zakona o savjetima mladih...

- Uvijek sam se nečim bavio, a u školi sam bio kampanjac. Ključ uspjeha je aktivno sudjelovanje u nastavi, povezivanje znanja i izvanškolske aktivnosti - rekao je Domagoj. Zadovoljan je stipendijom koju je dobio.

I gazda Castella Željko Trzin ponosan je na svog konobara.

- Jedini je zadovoljio na testovima, pa smo ga uzeli iako nema iskustva. Princeton je jedno od najboljih sveučilišta, s kojeg je poteklo 52 nobelovca. Za posao će mi mnogo značiti da je ovdje radio jedan od njih - kaže.

24sata.hr