Udžbenike na internet!

Zbog recesije koja je žestoko pritisnula brojne obitelji, Večernji list predlaže - stavite udžbenike na internet da ih roditelji i učenici mogu besplatno preuzeti.

online_knjige

A da smo u pravu, potvrđuju i primjeri iz mnogo bogatijih zemalja od nas. U Italiji od ove školske godine učenici udžbenike mogu "skinuti" s weba , a od 2011./12. školske godine nastavnici će morati koristiti samo udžbenike koji se "mogu skinuti s interneta", propisano je talijanskim zakonom o školstvu.

Slično je i u Kaliforniji gdje "internetske udžbenike" uvodi njihov guverner Arnold Schwarzenegger. Vrijeme je da i naše ministarstvo obrazovanja počne razmišljati više o dobrobiti roditelja, građana, a manje o zaradi izdavača koji se na račun školskih udžbenika bogate iz godine u godinu. Ili, preciznije rečeno, Ministarstvo obrazovanja mora otkupiti autorska prava od autora, a ne pregovarati i natezati se s izdavačima.

U Italiji, primjerice, postoji inicijativa roditelja i potrošača, što bi se vjerojatno moglo primijeniti i kod nas, da provjereni autori napišu udžbenike za internet koji bi za roditelje i učenike bili besplatni. Autori internetskih udžbenika odrekli su se svojih autorskih prava.

Talijanski izdavači su se protiv tog modela žestoko bunili, no morali su popustiti pred prosvjedima roditelja i građana. Budući da se i kod nas javlja osviještena, siromaštvom pritisnuta skupina građana koja ne želi iz godine u godinu plaćati "nove" udžbenike, koji su u pravilu samo ušminkana verzija starih, vrijeme je da je podrži i Ministarstvo obrazovanje. A jedina konkretna podrška u ovom slučaju su besplatni udžbenici - ovaj put s interneta. (ik, st)

vecernji.hr