Udžbenike možete kupiti od 20. kolovoza

Ukidanje besplatnih udžbenika zabrinule je sve roditelje koji se sjećaju kaosa iz knjižara prije početka nastave.

Koje će kategorije učenika imati pravo na besplatne udžbenike?

Vlada je najavila da će kupiti besplatne udžbenike za 42.500 učenika. Riječ je o socijalno najugroženijim kategorijama: djeci poginulih i nestalih branitelja te invalida rata, djeci čije su obitelji primatelji socijalne pomoći, udomiteljskoj djeci i djeci u domovima za nezbrinutu djecu. Njima će država kupiti knjige bez obzira na to pohađaju li osnovnu ili srednju školu. Novac za njihove udžbenike još nije osiguran.

Koliko će koštati komplet udžbenika za pojedini razred?

To se još pouzdano ne zna. Načelno se može reći da će komplet udžbenika stajati između 600 i 1750 kuna. To su okvirne cijene izračunate na temelju pojedinačnih cijena iz kataloga. Posljednjih dana govori se o tome kako bi nakladnici roditeljima mogli dati određeni popust, pa bi i udžbenici bili nešto jeftiniji. Te bi najave zasad, ipak, trebalo uzeti s rezervom. Više će se možda znati danas nakon sastanka nakladnika s ministrom.

zena_knjizara

Tko će prodavati knjige: knjižare, škole ili netko treći?

Ni na to pitanje još nema preciznog odgovora. Teško je očekivati da će se knjige moći kupiti i u školama. Knjižari su već zauzeli stav da bi se knjige trebale prodavati isključivo u knjižarama, no nije isključeno da će se u prodaju uključiti i veliki trgovački lanci (poput Konzuma i sl.). O tome tek predstoje dogovori.

Kada će početi prodaja udžbenika i hoće li svi do 7. rujna kada počinje škola biti u knjižarama?

Predsjednik Udruge knjižara Marijan Kuduz nedavno je izjavio da će knjižare udžbenike početi prodavati već od 20. kolovoza. Obveza je, inače, nakladnika da sve udžbenike puste u prodajnu mrežu do 16. kolovoza. Iz iskustva prijašnjih godina pojedini će naslovi sigurno kasniti.

Koju vrstu udžbenika i u kojim količinama moraju naručiti knjižari?

Tu će procjenu morati donijeti sami knjižari. U ovom trenutku, naime, nitko u državi ne može odgovoriti na pitanje koliko će i kojih udžbenika djeca razmijeniti, a koliko kupiti. Moguće je i da će zbog pogrešne procjene u knjižarama nedostajati nekih udžbenika, a drugih biti viška.

jutarnji.hr