Učitelji od 1. kolovoza bez dodatka na plaće

Vlada 1. kolovoza ukida isplatu dodatka na plaću od 3, 5, 7 i 9 posto učiteljima i nastavnicima u osnovnom i srednjem školstvu.

Sjednica Vlade

Potpredsjednik Vlade Neven Mimica i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić Vladini su predstavnici u arbitražnom vijeću za provođenje postupka arbitraže o prijedlogu izmjena i dopuna Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama. Ministar Mrsić najavio je da od 1. kolovoza 2012. nema isplate uvećanja koeficijenta složenosti poslova ovisno o godinama staža jer Uredba o raspodjeli dodatnih sredstava za plaće učitelja i nastavnika u osnovnom i srednjem školstvu više nije valjana.

Premijer Zoran Milanović ispričao se učiteljima i profesorima što nema novca za dodatke. Ustvrdio je da se sve lomi preko njih i da rade najpodcjenjeniji intelektualni posao. Ocijenio je da su u pregovorima neki sindikati pretvrdi te ih pozvao da prihvate realnost i promijene stajalište jer Vlada ove godine mora ostvariti uštede u masi za plaće, a materijalna prava opet će isplaćivati kada bude više novca. Ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović izjavio je kako će odluku o ukidanju dodataka na plaću poduprijeti s velikom gorčinom te je za takav rasplet događaja optužio sindikalne čelnike.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela i izmjene Zakona o potrošačkim kreditima. Ministar financija Slavko Linić istaknuo je kako izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju jačaju zaštitu potrošača u kreditnim odnosima. U saborsku proceduru poslala je Zakon o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji osuđenih pedofila. Prihvatila je i ponudu zagrebačke tvrtke Kermas energija d.o.o. za kupnju 1.177.014 dionica Brodotrogira, pod posebnim uvjetima.

Vlada je danas zabranila ministarstvima, agencijama i državnim tvrtkama rad s PR agencijama. Među ostalim, na dnevnom redu sjednice su i prijedlozi o izmjenama uredbi o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi, o klasifikaciji radnih mjesta policijskih službenika i o plaćama policijskih službenika.

Video prilog možete pogledati ovdje.

hrt.hr