Učenike će početi testirati na droge

Prva srednja škola u Belom Manastiru spremna je za projekt testiranja učenika na droge. Nakon što roditelji potpišu pristanak, njihovu će djecu u školi 'zaskočiti' djelatnici Centra za prevenciju i liječenje ovisnosti i zatražiti ih uzorak urina!  

'Ovo nije lov na vještice. Ne namjeravamo eventualnim pozitivnim nalazom na droge učenika tjerati iz škole nego ga vratiti na pravi put i ukazati roditelju da takav problem postoji', kaže pedagog čija je srednja škola spremna za projekt

Kako testiranje ovisi isključivo o pristanku roditelja, voditeljica Centra za prevenciju dr. Marija Kribl izjavila je kako se pribojava da će roditelji imati otpor prema testiranju "pod krinkom da živimo u malim sredinama i da će se pričati da je moje dijete narkoman".

Djeca najčešće konzumiraju marihuanu, ljepila i lijekove, i to za vrijeme noćnih izlazaka. U svakoj školi u Osječko-baranjskoj županiji, jedinoj koja je odlučila financirati projekt, trebalo bi biti testirano 20 do 30 posto učenika srednjih škola te 7. i 8. razreda osnovnih škola.

danas.net.hr