U školskom udžbeniku Isus drži pivo u ruci

Izdavač školskog udžbenika u Indiji koji prikazuje Isusa s pivom i cigaretom u ruci, što je izazvalo bijes indijske kršćanske zajednice već je izrazio žaljenje zbog 'ljudske greške'.

Slika koja prikazuje Krista u opuštenoj i sanjivoj pozi otkrivena je u pisanki za djecu osnovnih škola pod pokroviteljstvom katoličke crkve indijske savezne države Meghalaya, većinom kršćanske. Koristila se za ilustraciju slova 'i' i riječi 'idol'.

Odmah nakon što je otkrivena u školi za djevojčice Saint Joseph grada Shillong, vlasti su zatražile povlačenje knjige u izdanju Skyline Publication, nakladničke kuće iz New Delhija osnovane prije četiri mjeseca.

Ucenici

Izdavač Inder Mohan Jha, čije riječi citira dnevnik The Indian Express, kazao je da je slika preuzeta s interneta i upotrebljena greškom. 'Radi se o ljudskoj grešci', kazao je on, i pojasnio da je pogriješila dizajnerska agencija zadužena za koncepciju udžbenika.

Približno 200 primjeraka poslano je u prosincu na akademiju u Shillongu. Još 1200 distribuirano u zemlji mora se povući.

Zanimljivost:
Krščani čine 2,3% indijskog stanovništva koje broji više od 1,1 bilijuna ljudi. Hindusi čine 80% , a Muslimani 13% cjelokupne populacije, dok je Sikhista 1,8% i Budista 0.8%.

'Isus je rođen siromašan, živio je siromašan i umro siromašan. Prikazati ga na taj način iznimno je uvredljivo', reagirao je u srijedu otac Dominic Emmanuel, glasnogovornik nadbiskupije.

Lokalna vlada također je izrazila zgražanje. 'Odlučno osuđujemo takav bogohulni čin', izjavio je ministar obrazovanja vlade Meghalaya Ampareen Lyngdoh. Izdan je uhidbeni nalog za izdavača zbog povrede vjerskih osjećaja.

tportal.hr