U SAD-u studiraju 623 hrvatska državljanina

Institut za razvoj obrazovanja (IRO) objavio je danas kako su Sjedinjene Američke Države, po službenim statistikama, i dalje jedno od najpopularnijih odredišta za hrvatske studente i profesore, gdje su, kako navodi taj institut, 2010. na studiju boravila 623 hrvatska državljanina.

IRO podsjeća kako od ukupna broja studenata 47 posto studira na preddiplomskoj, 39 posto na diplomskoj razini, a 14 posto na programima stručnog usavršavanja. Također ističe kako su među Hrvatima najpopularnija sveučilišta Harvard, Columbia i New York.

SAD je svjetski vođa u međunarodnom obrazovanju jer privlači 20 posto svih mobilnih studenata u svijetu, a u akademskoj godini 2009./2010. u SAD-u su studirala ukupno 690.923 međunarodna studenta, što je, kako navodi IRO, 3,4 posto ukupne studentske populacije SAD-a.

Iza SAD-a su Velika Britanija s 12 posto, Njemačka s 9 posto, Francuska s 8 posto te Australija sa 7 posto međunarodnih studenata.

U akademskoj godini 2009./2010. u razvoj visokog obrazovanja i istraživanje u SAD-u uloženo je 54,9 milijarda dolara, a studenti i istraživači su mogli za svoje školovanje birati između 4937 akreditiranih visokoškolskih ustanova na kojima je studiralo više od 19 milijuna studenata.

IRO ističe kako su najtraženiji studiji na američkim sveučilištima ekonomija i poslovno upravljanje te inženjerski smjerovi, kao i prirodne znanosti. Također podsjeća da velik broj međunarodnih studenata, pa tako i hrvatskih, ostvaruje novčanu potporu za studij ponajprije od američkih sveučilišta kao i preko programa stipendiranja kao što su Fulbright, Hubert H. Humphrey te Junior Faculty Development Program.

Neprofitna nevladina udruga IRO, uz ostalo, navodi da zainteresiranim studentima sve obavijesti o studiranju u SAD-u pruža besplatno. (H)

monitor.hr