U Puli izgrađena najskuplja i najljepša škola u Hrvatskoj

Novu školsku godinu najradosnije će u Hrvatskoj dočekati đaci OŠ Veli Vrh koji će 6. rujna sjesti u klupe jedne od najljepših, a za sada najskupljih škola u zemlji, sagrađenoj za samo 13 mjeseci.

Skola_pula

Usavršavanje detalja

Na školi, vrijednoj 66 milijuna kuna, ubrzano se dotjeruju detalji, slaže se namještaj, uređuje okoliš, kako bi sve bilo spremno za početak nastavne godine. Kompleks škole s trodijelnom sportskom dvoranom veličine je 7300 četvornih metara i povezan je hodnicima.

- Škola ima 11 učionica za razrednu nastavu te 14 za predmetnu nastavu. Na svakom katu uređeni su sanitarni prostori . Škola je prilagođena za osobe s posebnim potrebama jer su ugrađena tri posebna dizala - objašnjava voditelj projekta Ante Glavaš iz Strabaga, glavnog izvođača radova.

skola_pula

Klimatizirane učionice

Sve su učionice prostrane, s klimom i projektorima.

Glavaš nas vodi i do kuhinje kakve se ne bi postidjeli ni hoteli. - Predivna je, prostrana, ali i vrlo zahtjevna. Sve je sistematizirano, a tu je i garderoba s tušem za kuhare. Jedva čekam da počnem kuhati, iako će mi trebati dodatna obuka za svladavanje novih aparata - govori kuharica Zlata Kukulj.

Iznad kuhinje smješten je prostrani marendariji na koji će se marende prevoziti dizalom. Na prvom su katu zbornica i uredi ravnateljice, a na drugom knjižnica. Uređena je i terasa s pogledom na Vodnjan s jedne i Pulu s druge strane. U prizemlju je dvorana od 1900 četvornih metara.

- Dvorana je već opremljena i iscrtana. Postavljeni su sportski rekviziti, a dimenzije odgovaraju rukometnom igralištu. Postavljena je i manja stijena za penjanje. Tribine su teleskopske i mogu primiti oko 300 do 400 gledatelja - kaže Glavaš.

skolska_dvorana

Dvorana ima odvojene svlačionice za djecu i nastavnike, sa sanitarnim čvorom.

Prvog dana nastave u klupe će sjesti 416 učenika, a dočekat će ih 57 učitelja.

- Bit će to za nas najsretniji dan. Ući ćemo u školu u kojoj ćemo imati maksimalne uvjete za rad - kaže ravnateljica Karmen Kranjec. Posebno je raduje što će škola raditi u jednoj, jutarnjoj smjeni.

- Tako ćemo moći dobiti i status sportske škole - kaže Kranjec te nastavlja kako djeca s nestrpljenjem čekaju početak školske godine, a nestrpljivi su i nastavnici.

skolsko_igraliste

Vrhunski uvjeti za rad

- A kako ne bi bili kada će sada imati vrhunske uvjete za rad. Ja sam, primjerice, dok sam u školi radila kao učiteljica povijesti sve materijale za nastavu morala vući sa sobom. Učiteljica engleskog jezika je pak na nastavu doslovce u rukama nosila i do 10-ak kilograma materijala. Sada će sve to imati u kabinetu - kaže ravnateljica Kranjec.

jutarnji.hr