Tjedno pročita tri knjige, ima samo 12 godina

Čita gdje god stigne. Kod zubara u čekaonici, prije treninga plesa, prije spavanja.

Nina StropnikNajčitateljica 2011. godine je dvanestogodišnja Nina Stropnik koja je izabrana ispred knjižnice Medveščak gdje je provodila najviše vremena.

Knjiga je jedinstvena, prenosiva magija; rekao je jednom Steven King. Sve što ljudski mozak pomisli i zamisli može se naći na policama knjižnica. Zna to svaki četvrti Zagrepčanin koji posjeduje člansku iskaznicu jedne od knjižnica. Zna to i 12-godišnja Nina Stropnik koja je proglašena Najčitateljicom 2011. godine ispred knjižnice Medveščak.

- Čitam kada god stignem. Kod zubara u čekaonici, prije treninga plesa, prije spavanja. Najdraži žanr mi je fantastika, iako trenutno čitam kriminalistiku – rekla je Nina, prilično skromno, kao da nije velika stvar pročitati dvije do tri knjige tjedno.

Mreža od 38 knjižnica grada Zagreba birala je jednog pobjednika, u ovom slučaju pobjednicu. Sustav odabira bio je prilično jednostavan, kompjutoriziran sistem izbacio je jedno ime. Mlada učenica OŠ Jabukovac ne samo da je pročitala najviše knjiga, već je izmjenjivala iskustva s knjižničarima, vraćala knjige na vrijeme, a ljeti kada većina njenih vršnjaka odmara ona posjećuje Knjižnicu u Supetru na otoku Braču.

- Nina je zaista zaslužila ovu nagradu. Dobit će besplatno članstvo u knjižnici Medveščak do njene 18-te godine te, naravno, knjige koje će uručiti naši partneri projekta, Mozaik knjiga, Školska knjiga i Algoritam. Osim toga, Nina će dobiti i besplatan tečaj brzog čitanja – objasnila je Hela Čičko, organizatorica nagrade za Najčitatelja godine.

Osim što kroz ovaj projekt potiču mlade da više čitaju i tako razvijaju svoju opću kulturu, knjižnice Zagreba provode i program socijalne integracije invalidnih osoba, rade sa beskućnicima te nude mogućnost educiranja i informatičkog opismenjavanja starije populacije.

Važno je spomenuti kako je ovo već jedanaesta godina za redom da jedan osnovnoškolac u dobi od 12 do 14 godina dobije nagradu. Do sad su nagradu primila tri dječaka i sedam djevojčica. Podaci tako tvrde kako audiovizualna industrija ipak ne može uništiti tradiciju dobre, stare knjige.

Ivana Šimac, zagrebancija.com; Foto: JabukaTV