Taktilna galerija

U sastavu Moderne galerije otvorena je prva taktilna galerija namijenjena slijepim i slabovidnim osobama čiji je cilj predstaviti nekoliko kapitalnih djela hrvatske umjetnosti.

braillevo_pismo

Autorica projekta i postava prve izložbe je povjesničarka umjetnosti Nataša Jovičić, koja je istaknula kako je namjera Galerije da se putem dodira i zvuka slijepim i slabovidnim osobama predstavi nekoliko kapitalnih djela hrvatske moderne umjetnosti.

U prvoj postavi na samom otvorenju slijepe i slabovidne osobe mogle su osjetiti Portret s psom Miroslava Kraljevića, te skulpture Branimira Deškovića, najpoznatijeg hrvatskog animalista, skulpturu Psa i umanjenu skulpturu bana Jelačića autora Antuna Dominika Fernkorna.

Recenzentica izložbe, povjesničarka umjetnosti Leonida Kovač istaknula je kako je taj projekt veliki izazov u našoj muzejskoj i galerijskoj djelatnosti, veliki civilizacijski pomak u našoj praksi i način da se slijepe i slabovidne osobe putem zvuka, odnosno audiovodiča i dijagrama ispisanoga na Brajevu pismu mogu približiti umjetničkom djelu.

Nataša Jovičić je istaknula kako će se svaka tri mjeseca mijenjati postav izložbe za slijepe te pozvala suvremene likovne umjetnike da svoja djela doniraju Modernoj galeriji, kako bi se na taj način mogle s njima upoznati i slijepe i slabovidne osobe.

Ravnateljica Moderne galerije u Zagrebu Biserka Rauter Plančić predstavila je 20 novih akvizicija u stalnom postavu Moderne galerije.

Među njima su četiri vrhunska djela hrvatskog slikara Lea Juneka, koji je dugi niz godina djelovao u Francuskoj, a njegova djela su dospjela u Galeriju, rekla je, zahvaljujući donaciji umjetnikovih nasljednika.

U novom postavu su i djela kipara Dalibora Stošića, Matka Mijića, Dimitrija Popovića, Ante Jerkovića, Mladena Pejakovića, Ivana Picelja, Tihomira Lončara, Josipa Zankija i drugih.

Otvorenju u Modernoj galeriji nazočni su bili, među ostalima, ministar kulture Božo Biškupić i saborski zastupnik, predsjednik Odbora za kulturu, znanost i šport Petar Selem.

net.hr