Svečana završnica projekta Business Plan Contest 2013.

Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu održana je svečana završnica projekta Business Plan Contest 2013., u organizaciji udruge eSTUDENT.

Business Plan Contest je najstarije studentsko natjecanje u pisanju poslovnih planova koje je studentska udruga eSTUDENT organizirala 8. godinu za redom. Ujedno, kao i prošle tako je i ove godine projekt održan pod pokroviteljstvom Predsjednika RH, dr. sc. Ive Josipovića. Na natjecanju je ove godine sudjelovalo oko 300 studenata(120 timova) sa 44 fakulteta u Republici Hrvatskoj. Projekt je bio održan u 3 faze, a na kraju je odabrano 11 timova koji su u finalu prezentirali svoje poslovne planove. Finalistima je pružena mogućnost mentorstva od strane uspješnih hrvatskih poduzetnika. Finaliste ovogodišnjeg Business Plan Contesta činili su timovi: Backway, Bike City, CA Team, Charta dizajn, EKO PRODUKT, GAME OVER, Kreativa team, Potrčko, TN Citrus, Vunex, Zeleni svijet.

Iznimno važna komponenta Business Plan Contest natjecanja je edukacija mladih o poduzetništvu kroz predavanja i radionice o svim aspektima poslovnog plana. Također, cilj je probuditi poduzetnički duh među mladim, perspektivnim i obrazovanim ljudima te motivirati kreativne pojedince s inovativnim idejama da samostalno krenu u poduzetničke vode jer je razvoj novih inovativnih poduzeća iznimno važna komponenta rasta cijelog gospodarstva.
Organizatori su iznimno ponosni na činjenicu da je u posljednje tri godine po završetku natjecanja uistinu i pokrenuto nekoliko poduzeća, koja i danas uspješno posluju i zapošljavaju kvalitetne i mlade ljude.

Prema glasovima sudačkog žirija, pobjednici ovogodišnjeg Business Plan Contesta su:
1. nagrada (20 000 kn): TN Citrus (prerada mandarina u dolini Neretve)
2. nagrada (10 000 kn): Eko produkt (uzgoj glistala i eko uzgoj produkata od egzotičnog voća)
3. nagrada ( 5 000 kn): Charta dizajn (proizvodnja i prodaja kartonskog namještaja za djecu)

Business Plan Contest

Pobjednicima je omogućen ulazak u Zagrebački inkubator poduzetništva i praksa u renomiranim hrvatskim poduzećima ovisno o struci pobjednika. Izravno predstavljanje svojih planova pred Hrvatskom mrežom poslovnih anđela, CRANE omogućeno je prva tri tima. Također, tri prva finalista sa stvarnim poslovnim projektima moći će ući u uni zagreb start program savjetovanja za pokretanje startup tvrtki koji provodi sveučilišni Centar za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije (CIRTT).

Uz glavne nagrade, podijeljene su i posebne nagrade partnera:

1. HUB nagradu koja uključuje 3 mjeseca korištenja HUB-a za sve članove pobjedničkog tima u iznosu od 20h/mjesečno, 10 sati konzultacija stručnjaka iz HUB mreže i direktno sudjelovanje na uvodnom modulu Investment Ready programa - inkubatora za društvene poduzetnike u organizaciji, osvojio je tim TN Citrus.

2. HUB nagradu, HUB honorary nagradu koja uključuje 1 mjesec korištenja HUB-a za tim u iznosu od 20h/mjesečno, osvojio je timu Charta dizajn.

3. Pobjednici (tim TN Citrus) su osvojili i nagradu iznenađenja, poziv na "RockPaperStartups: Europe’s Largest Summer Startup". Radi se o najvećoj srednjoeuropskoj ljetnoj startup konferenciji i tehnološko-poslovnom festivalu s gostima iz SAD-a, Rumunjske, UK-a, Češke, Irske te niza drugih tehnološki entuzijastičnih zemalja u organizaciji regionalnog poslovno-tehnološkog magazina Netokracije te uz veliku podršku Grada Rijeke te pokroviteljstvo Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Također, u suradnji s vodećim britanskim akceleratorom Seedcamp kao dio RockPaperStartups organizira se Mini Seedcamp Rijeka natjecanje najboljih startupa.

Pobjednici BPC-a dobit će priliku biti u prvim redovima predavanja te mentoriranja uz riješene troškove smještaja te kotizacija pri čemu će 18. i 19. srpnja imati potpun uvid u to što je potrebno da startupi uspiju u Hrvatskoj i regiji - i da takve startupe stvore u budućnosti.

U suradnji s Republika festivalom čiji je RockPaperStartups partner, imat će uključen i ulazak na kreativne konferencije Share o internet kulturi, Pause o digitalnoj kreativnosti te Amaze posvećen digitalnom gamingu koji se istovremeno održavaju u Rijeci.

Sastav sudačkog žirija:
Vlatka Petrović, voditeljica Ureda za transfer tehnologije, Sveučilište u Zagrebu
Mihovil Barančić, CRANE, Zagrebački inkubator poduzetništva, Astra poslovni inženjering d.o.o.
Mihovil Anđelinović, viši asistent na Ekonomskom fakultetu Zagreb
Siniša Slijepčević, profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu
Ivo Lukač, član Udruge CISEx, suosnivač i direktor Netgena
Ana Raguž, Hub Zagreb inicijativa

Business Plan Contest