Sve više tinejdžera želi biti zvijezda.... a ne ići na faks

Sve je više tinejdžera pod utjecajem medija i popularne kulture, pa tako i sami žele biti popularni, a sve ih manje zanima fakultet i druga zanimanja.

Rihanna & Cheryl Cole

Čak 35 posto tinejdžera kaže da su mediji utjecali na ono što žele raditi u životu. U britanskom istraživanju je sudjelovao 501 tinejdžer star 14 i 15 godina.

Na pitanje koja su im top tri posla koja bi željeli raditi, većina tinejdžerica je na prvo mjesto stavila zabavu i umjetnost, a tek iza toga slijede edukacija te zdravstvo. Kada se radi o tinejdžerima, oni na prvo mjesto stavljaju internet, na drugom je inženjerstvo, a na trećem zabava i umjetnost.

Nadalje, najviše je tinejdžerica kao uzore navelo Rihannu i Cheryl Cole, dok su tinejdžeri naveli tvorca Facebooka, Marka Zuckerberga.

Ipak, stručnjaci upozoravaju da su današnji tinejdžeri zbog medija suočeni sa svijetom popularnosti koji se glorificira te djeluje glamurozno. No na kraju se mnogi u sve to razočaraju i gube iluzije kada saznaju o čenu je zapravo riječ.

S druge strane, vodeće svjetske tvrtke kažu da im je iznimno teško u svoje redove privući talentirane mlade inženjere, znanstvenike i tehnologe, iz jednostavnog razloga što je sve manje mladih zainteresirano za ove poslove, a prvenstveno za upisivanje takvih fakulteta.

tportal.hr