Sve opasnosti vukovarske srednje škole

Srednjoškolcima do sportske dvorane treba 20 minuta hoda, a pritom prolaze državnu cestu bez semafora te se moraju provlačiti ispod vagona na kolosijeku.

Na pješačkom prijelazu kod Ekonomske škole Vukovar nedavno je teško stradala učenica trećeg razreda (M. M.), zbog čega je hitno prebačena u bolnicu Osijek. Nesretna učenica je stradala dok je prelazila pješački prijelaz odlazeći na sat tjelesnog odgoja u sportskoj dvorani udaljenoj 20-ak minuta hoda.

promet

Česta nagla kočenja

Nesretnoj je srednjoškolki u nesreći napuknula lubanja, a na mjestu nesreće bilo je i dosta krvi.

- Išli smo na tjelesni kao i svakoga drugoga dana. Bili smo u skupini. Jedno vozilo je stalo, a drugo, koje je išlo drugim trakom kolnika, udarilo je u nju. Čuli smo samo udarac i vidjeli je da leži na cesti - kazali su uplašeni i uplakani učenici. Kažu da kod škole vozači vrlo brzo voze, brojni su i kamioni tako da su česta nagla kočenja.

- U školu moramo ići kao i na tjelesni. Nitko nas ne pita kakvi su uvjeti u školi i što sve preživljavamo... - ogorčeno govore učenici.

Ravnatelj Ekonomske škole Vukovar Ivan Penava kaže da je ovo tragedija, ali i da se tako nešto, nažalost, moralo dogoditi prije ili kasnije. Kaže da je škola već 12 godina podstanar, a da od izgradnje novoga objekta, koji bi se trebao graditi kod Olajnice, niti danas nema ništa. U međuvremenu su ostali i bez zgrade stare škole koja je dodijeljena vukovarskom veleučilištu i potom reprezentativno obnovljena. Njima se sve to vrijeme obećaje gradnja nove škole za koju do sada nije obavljena niti parcelizacija zemljišta i riješena imovinsko-pravna pitanja.

- Dovoljno je samo vidjeti položaj škole i svima je sve jasno. Škola se nalazi između dvije državne ceste s iznimno gustim prometom. Postoji pješački prijelaz, ali nažalost nema semafora. Upozoravali smo više puta na sve to, ali očito je da nema ni volje, ni interesa, ali ni brige da se taj problem riješi. Bojim se da ova nesreća neće biti zadnja - zabrinuto je rekao Penava.

U opasnosti svaki dan

Gotovo 430 učenika boravi u ruševnom objektu bez školske dvorane pa svakodnevno pješače 20 minuta da bi došli do dvorane gdje prelaze preko 5-6 željezničkih kolosijeka i gdje su vrlo često postavljene željezničke kompozicije. Da bi došli na drugu stranu, učenici se provlače ispod ili prelaze iznad vagona, dovodeći tako svoj život svaki dan u opasnost.

vecernji.hr