Studij koji garantira posao iz snova

Na krajnjem istoku Njemačke, u Cottbusu, može se studirati svjetsku kulturnu baštinu. Predavanja su na engleskom, studij je međunarodno priznat i dobar posao je gotovo zajamčen, piše Deutsche Welle.

sibenska_katedralaKad se Svjetski odbor UN-ove organizacije za obrazovanje, znanost, kulturu i komunikaciju (UNESCO) savjetuje o tome koji objekti imaju izuzetnu, univerzalnu važnost kao kulturno ili prirodno dobro, može se uvijek osloniti na podršku znanstvenika. U svijetu inače postoji desetak studija na kojima se može proučavati svjetska baština. Prvi takav, pod nazivom "Studij svjetske baštine" osnovan je 1999. u Njemačkoj. I to ne na nekom velikom ili renomiranom fakultetu već u Lužičkoj regiji, na granici s Poljskom. Na Brandenburškom tehničkom sveučilištu (BTU) u gradu Cottbusu može se upisati međunarodni studij čija se predavanja u cijelosti održavaju na engleskom. Do ideje o ovakvom studiju došlo je u suradnji BTU-a s Centrom za svjetsku baštinu u Parizu.

stonehenge

"Suradnja s UNESCO-m je prvoklasna. Povezani smo izravno s Centrom za svjetsku baštinu u Parizu, baš kao i s njemačkim i drugim nacionalnim UNESCO-vim odborima", objašanjava profesorica Marie-Theres Albert koja je pročelnica ovog odsjeka na fakultetu. Sve važne stručne i političke institucije koje se bave svjetskom baštinom u vezi su s ovim sveučilištem. One ga redovito informiraju o svojim istraživanjima i problemima, kojima se potom bave studenti i profesori. Rezultatima njihovih istraživanja se pak mogu koristiti razne UN-ove kulturne organizacije kao npr. kad razmatraju koji se objekt može još uključiti na popis svjetske baštine. (Deutsche Welle)

liderpress.hr