Studentske blokade diljem Hrvatske

Splitski studenti-prosvjednici odlučili su sinoć na plenumu da će nastaviti blokadu Filozofskog, Pravnog i Kineziološkog fakulteta.

Prazna učionica

Najavili su da će oko 8,30 sati zauzeti još jedan fakultet - Učiteljski studij, doznaje se od članova Nezavisne studentske inicijative.
Nastavak blokade fakulteta na plenumima odlučile su, kažu, i njihove kolege u Zagrebu, Osijeku, Zadru i Rijeci, te sve to usvojili u Deklaraciji Nezavisne studentske inicijative. Budući nastavnici i odgojitelji odlučili su se na tihi prosvjed zbog toga što se njihov fakultet nalazi u sklopu osnovne škole, pa ne žele ometati ne samo ispitne rokove i kolokvije već i redovitu nastavu učenika škole. Medije su zamolili da ne dolaze na fakultet kako se ne bi stvarala zbrka u osnovnoj školi.

Splitski studenti kažu da su nezadovoljni sa zaključcima s hitnog sastanka splitskog rektora Ivana Pavića s dekanima fakulteta. Na tom je sastanku podržana inicijativa Ministarstva znanosti obrazovanja i športa da se u skladu s zahtjevima Nezavisne studentske inicijative u hitnu proceduru upute izmjene zakona kojima bi se reguliralo besplatno studiranje za uspješne i socijalno potrebite studente te se zatražila deblokada fakulteta.

Prosvjednici sa splitskog plenuma kažu kako ih to nije zadovoljilo jer oni traže besplatno školstvo za sve, te se pitaju na koji će se način utvrđivati tko je socijalno potrebit.

tportal.hr