Studenti za četiri mjeseca u SAD-u zarade od 9.000 do 14.000 dolara

Osječki se studenti zadnjih godina u sve većem broju prijavljuju za putovanja u Sjedinjene Američke Države posredstvom turističke agencije “Viking”, a za četiri mjeseca rada zarade i do 9.000 dolara!

Studentski rad u SAD-u

Studentica Poslovne informatike na Ekonomskom fakultetu Maja Golubić, iz Višnjevca, u lipnju će treći put otputovati zrakoplovom iz Budimpešte za New York za 6.800 kuna, u što je uračunata i naknada agenciji “Viking”. “Može se odabrati program u kojem agencija traži posao i smještaj, a postoji i jeftinija opcija, u kojoj se student to čini sam. Tada treba platiti 6.800 kuna, a uvjet je za odlazak polaganje većine ispita prije putovanja”, kaže Maja, koja je izuzetno zadovoljna boravkom u SAD-u i stečenim iskustvima rada u marketinškim agencijama u New Yorku.

Student Ekonomije Vanja Miličević iz Valpova prošle je godine posjetio 17 saveznih država i gradova, među kojima su Boston, New York, Miami, Las Vegas, Washington, St. Louis, Bahame, slapove Niagare, Grand Canyon i mnoge druge. “Velika je razlika između Hrvatske i SAD-a u radnim navikama stanovništva. Ondje sam proveo pet mjeseci i naviknuo se na nove vrijednosti. Sada mnogo bolje govorim engleski jezik, a dnevno sam dobro zarađivao, jer sam obavljao više djelatnosti - pranje posuđa, ugradnju laminata i promociju - Amerikancima su to nisko plaćene djelatnosti, ali Rumunji, Bugari i mi, koji ondje možemo zaraditi po 14.000 dolara za nekoliko mjeseci, u svojim državama si tim iznosom priuštimo luksuz”, kaže Vanja, koji ove godine ipak neće putovati u SAD. “Putovanje u SAD preporučujem svim studentima, jer moji su dojmovi nezaboravni, a stečena iskustva vrednija od bilo kakvog radnog iskustva u Hrvatskoj”, zaključio je.

M. Delaš, glas-slavonije.hr