Studenti po prvi puta ocjenjuju kvalitetu studentskog života u Hrvatskoj

EUROSTUDENT je istraživanje o kvaliteti studentskog života koje se provodi u 27 europskih zemalja, a Hrvatska se ove godine po prvi puta uključuje u ovo istraživanje.

Studenti će ispunjavanjem online upitnika na www.eurostudent.hr imati priliku iskazati svoje mišljenje o studiranju u Hrvatskoj te time ukazati na dobre i loše strane studentskog života u Hrvatskoj. Rezultati istraživanja bit će objavljeni u prosincu 2010. godine, a njihova usporedba s rezultatima u drugim europskim zemljama poslužit će kao osnova za unapređenje studentskog standarda u Hrvatskoj.

Institut za razvoj obrazovanja i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa RH pozivaju sve studente koji trenutno studiraju u Hrvatskoj na preddiplomskoj i diplomskoj razini (bilo po predbolonjskom ili bolonjskom programu) na javnim i privatnim visokim učilištima da pristupe upitniku u razdoblju od 2. do 30. lipnja 2010. na www.eurostudent.hr. Novosti o istraživanju možete pratiti na Facebook stranici EUROSTUDENT.hr.

Cilj istraživanja EUROSTUDENT je saznati koji su najčešći problemi s kojima se suočavaju hrvatski studenti u pogledu troškova studija, smještaja, potrebne financijske potpore i mogućih prepreka za uspješno završavanje studija tijekom studiranja te odgovaraju li studentska prava i stipendije stvarnim potrebama studenata.

Nositelji provedbe istraživanja su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa RH i Institut za razvoj obrazovanja koji su osigurali nagrade za najsretnije sudionike istraživanja. Promjene je moguće učiniti tek kad se saznaju stvarne potrebe i problemi studenata te stoga pozivamo sve studentice i studente da se odazovu u što većem broju, ispune upitnik i potaknu promjene u pravom smjeru.

Na temelju rezultata istraživanja skupina međunarodnih i domaćih stručnjaka će raditi na prijedlogu unapređenja sustava studentskog standarda i osiguravanju jednakog pristupa visokom obrazovanju u okviru projekta „ACCESS - Prema pravednom i transparentnom pristupu visokom obrazovanju u Hrvatskoj" koji se financira projektom TEMPUS Europske unije u periodu 2010.-2012. (više na www.iro.hr/access).

iro.hr