Studenti napuštaju fakultete jer nemaju za smještaj

"Preko 90 posto brucoša je došlo izravno, jer su su imali nekakve stipendije. Zbog velikog pritiska tih “izravnih” smo bili na mukama čitajući žalbe nekih studenata iz siromašnijih obitelji".

Studentska sobaZa smještaj u domovima Studentskog centra u Splitu konkuriralo je 1326 studenata, od čega 513 brucoša, a na raspolaganju im je bilo ukupno 754 mjesta, piše Slobodna Dalmacija.

Drugim riječima, nešto manje od polovine prijavljenih je “izvisilo”, a puno ih se nije ni prijavilo očekujući takav scenarij, već ovih dana bjesomučno traže privatni smještaj koji je i deset puta skuplji od domskoga - smještaj u domu stoji oko 300 kuna, a u Splitu je teško unajmiti privatni stan ispod 300 eura. Ravnateljica SC-a Gordana Raos kaže da je, nakon provedenog natječaja i žalbenog roka, pravo na dom je ostvario 691 student. Dio kapaciteta morali su ostaviti za strane studente koji dolaze preko programa “Erasmus”, za studente s invaliditetom i slično, piše SD. Nije puno pomoglo, govori Raos, ni što im je muški đački dom ustupio 200 mjesta, jer postojeći kapaciteti naprosto nisu dovoljni za sveučilišni grad koji se diči brojem od 25.000 studenata.

Zanimljivo da je više od polovice primljenih, 361 student, dobilo izravan upis u dom. “To je, po mojem mišljenju, stvarno previše. Preko 90 posto brucoša je došlo izravno, jer su su imali nekakve stipendije iz srednje škole... Zbog velikog pritiska tih “izravnih” smo bili na mukama čitajući žalbe nekih studenata iz siromašnijih obitelji s puno djece, iz obitelji pogođenih bolešću, koji nisu uspjeli dobiti mjesto. Teško mi pada kad mi dođe roditelj i reče “ako mi dijete ne dobije dom, vratit ću ga doma sa studija”, a ja im ne mogu pomoći”, kaže Gordana Raos i spominje slučaj studentice treće godine medicine koja je morala napustiti studij jer je izgubila mjesto u domu. “Uvjete propisuje Ministarstvo i vrijede na razini cijele Hrvatske. No, diskutabilno je treba li mjesto u domu više onima uspješnijima ili socijalno potrebitijima”, komentira ravnateljica SC-a.

poslovni.hr