Studenti će u upitniku prijaviti mito ili mobbing

Pri izradi propisa koristit će se iskustva s Yalea, Dukea, Oxforda... a model će se poslije nuditi i drugim sveučilištima, ali i javnoj upravi te privatnom sektoru.

Studentica

Zagrebačko sveučilište odlučilo je stati na kraj korupciji. Nakon afere Indeks, koja je neugodno iznenadila javnost, ali i samu akademsku zajednicu, zasukalo se rukave, a rezultat je detaljno razrađen antikorupcijski projekt vrijedan 279 tisuća eura koji će Sveučilište s Europskom komisijom potpisati ovog tjedna. I koji bi za dvije godine trebao dati dugoročna rješenja ne samo za slučajeve korupcije nego i za mobbing, spolno uznemiravanje, pitanje rješavanja konflikata interesa, probleme plagijata, nepotizam, odgovoriti koliko nastavnici mogu raditi izvan radnog vremena, ali i regulirati pro bono rad.

Počelo s aferom Indeks
– Nakon afere Indeks obratio mi se rektor i pitao me što da radimo. Moj je stav bio da ne treba gasiti pojedinačne požare nego da nam treba sustavan pristup rješavanja problema, jedna prava antikorupcijska politika na Sveučilištu koja će rezultirati propisima za sve nepoželjne pojave – kaže Ksenija Turković, prorektorica i voditeljica projekta koji će se, dodaje, paralelno odvijati na tri različite razine. Prva obuhvaća provedbu istraživanja među nastavnicima, ostalim zaposlenicima na Sveučilištu te studentima. Svi oni imat će priliku do kraj jeseni ispuniti upitnik o određenim nepoželjnim pojavama s kojima su se na Sveučilištu sreli, a rezultati će se potom detaljno analizirati.

– Time ćemo vidjeti kakvih sve pojava na Sveučilištu ima, što sve moramo regulirati i kako u konačnici djelovati – kaže Turković. Paralelno s istraživanjima, tim pravnih stručnjaka analizirat će dokumente i propise kojima su regulirane nepoželjne društvene pojave na sveučilištima Yale, Duke, Berkley, Luven i Oxford i nekim drugima te na temelju njihovih iskustava izraditi vlastitu regulativu.

– Zadnja razina odnosi se na način na koji ćemo studente, nastavnike i ostale zaposlenike upoznati s njihovim pravima, ali i odgovornostima. Zasad znamo da ćemo imati ured na Sveučilištu, mjesto za sve pritužbe i prijave. Snimit će se i pet filmova koji će prikazivati različite nepoželjne situacije i načine kako na njih pravilno reagirati, a koje će jednom godišnje morati odgledati svi zaposlenici i nastavnici na Sveučilištu.

Model će se nuditi i šire

Gledat će ih i svi brucoši pri upisu na sveučilište te će dobiti i priručnike s razrađenim pravilima ponašanja. Naravno, svi će morati potpisati izjavu da su se s pravilima upoznali – objašnjava K. Turković.

U cilju podizanja svijesti o neprihvatljivosti nepoželjnih ponašanja, održat će se i niz okruglih stolova i predavanja, a studenti pripremaju i interaktivnu predstavu.

– Sve ove novine prvo namjeravamo uvesti na Sveučilištu u Zagrebu, a poslije i na ostala tri veća sveučilišta u Splitu, Osijeku i Rijeci. Namjera nam je da budemo dobar primjer svima i nije isključeno da se ovakav model poslije ponudi i javnoj upravi, pa i privatnom sektoru, jer riječ je o dobrom proizvodu koji ima podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i Ministarstva pravosuđa – kaže Turković. Da smo sve ove mehanizme, dodaje, imali prije, neprihvatljivih društvenih pojava bilo bi znatno manje.

Petra Maretić Žonja, vecernji.hr