Strani jezik pomaže u karijeri ali i pri zavođenju

Učenje jezika mijenja mozak, kao što vježba jača mišića, zbog čega raste koncentracija i brzina zaključivanja, a starenje mozga se usporava.

ucenjeGlavni razlozi zbog kojih Hrvati uče strane jezike su putovanja, rad na računalu i posao, pokazuje istraživanje Gfk, a nakon engleskog, njemačkog i talijanskog najbolje im ide španjolski i ruski.

Internet je postao prozor u druge kulture, narode i običaje kojim je nemoguće balansirati bez osnovnog znanja engleskog, no ono je potrebno i u svakodnevnim situacijama - pri kupnji novih proizvoda jer uputstva često nisu prevedena. No učenje jezika mijenja građu mozga, kao što vježba jača mišića, zbog čega raste koncentracija i brzina zaključivanja, starenje mozga se usporava i smanjuje rizik od demencije. Osim što poboljšava izglede za zapošljavanje i napredovanju u karijeri nakon škole, u predškolskoj dobi potiče vještina čitanja, učenja, apstraktnog mišljenja i planiranja.
Američka istraživanja pokazuju da bi dodatni sati u školi stranog jezika ili učenja preko interneta mogla pomoći u traženju idealnog partnera. Razlog tome je veća razina samopouzdanja, ali i sofisticiranosti zbog poznavanja vještine koja nužno znači i veću opću kulturu, svjesnost o aktualnostima - što je svakome "puni pogodak."

Komunikacija sa strancima može prerasti u doživotno prijateljstvo, stvaraju se prilike za putovanja u strane zemlje ili nova poznanstva koja život čine uzbudljivijim. Dopisivanje nainternetskim portalima ili stranim forumima može poslužiti kao nepresušan izvor znanja ili mjesto za druženje.

Pregorite li na poslu i odlučite pobjeći u svijet ili istražiti nove mogućnosti volontiranjem trebat će vam jedan od svjetskih jezika, a pojavi li se prilika, bez poteškoća ćete se moći preseliti u stranu zemlju. Omogućit će vam da se lakše snađete, pronađete odgovarajući smještaj, ali i sporazumite sa susjedima.

Nemojte se ograničavati na engleski ili francuski jer učenje "egzotičnog" jezika može otvoriti prilike za nove mogućnosti. U poslijednjih nekoliko godina u Hrvatskoj raste interes za japanskim, hindskim...

24sata.hr