Strani jezici Vam stvaraju probleme? Evo rješenja!

Mozak može naučiti novu stranu riječ za manje od petnaest minuta, tvrde znanstvenici čije novo istraživanje pobija tvrdnje nekih 'lijenčina' da ne mogu naučiti neki strani jezik.

strani_jeziciNaime, znanstvenici sa Cambridgea su utvrdili da čovjek unutar 15 minuta treba jednu riječ poslušati najmanje 160 puta, nakon čega će se u mozgu formirati neuronske mreže koje će zapamtiti tu riječ, piše britanski Telegraph.

Dr. Yury Shtyrov i njegov tim su istraživanje proveli spajajući 16 ispitanika na elektrode kako bi pratili njihovu moždanu aktivnost. Prvo su zabilježili impulse koji su nastali kad su ispitanici slušali poznatu im riječ, a zatim kad su slušali novu, izmišljenu riječ.

Znanstvenici su zabilježili da je mozak u početku 'jako radio' dok je slušao novu riječ. No, nakon što su u periodu od 14 minuta novu riječ čuli 160 puta, novi memorijski tragovi gotovo se nisu razlikovali od onih koji su zabilježeni kad su ispitanici slušali poznatu im riječ.

"Ovo sugerira da je vježbanje jezika važno. Svaka sitnica pomaže. Samo slušanje može pomoći. Naši ispitanici nisu ponavljali riječi", kazao je Shtyrov, dodavši da bi ponavljanje riječi sigurno proširilo nove neuronske mreže na dio mozga zadužen za govor.

Istraživanje je provedeno kako bi se utvrdilo kako pomoći ljudima koji su npr. izgubili moć govora nakon moždanog udara. Iduća stepenica je upravo istraživanje na takvim pacijentima, kazao je Shtyrov za Telegraph.

net.hr