Srednjoškolci za praznike postaju pomoćni radnici

Mogu se zaposliti i mlađi od 15 godina, ali takvi će se ugovori odmah prijavljivati inspekciji rada. Radit će u skladištima, na štandovima te uskoro i na Danima piva.

ŠkolarciProdavač na štandu, pomoćno osoblje u restoranima ili skladištima trgovačkih centara... neki su od poslova na kojima će posredstvom Gimnazije Karlovac ubuduće moći povremeno raditi učenici svih srednjih škola Karlovačke županije. Nakon dobivanja suglasnosti Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva u Gimnaziji je otvoren Učenički servis, jedini u županiji. Dopis je upućen svim srednjoškolskim ustanovama i svi koji žele (za)raditi trebaju se samo učlaniti, priložiti potvrdu da su redoviti učenici i imati suglasnost roditelja. Interesa već ima, a prava "navala" očekuje se uoči Dana piva na kojima će također biti angažirani srednjoškolci.

– Učenici će se povremeno moći zaposliti samo tijekom proljetnih, ljetnih i zimskih praznika. Raditi mogu i mlađi od petnaest godina, to su u pravilu učenici prvih razreda srednjih škola, a takvi će se ugovori odmah prijavljivati inspekciji rada. Pokretanje Učeničkog servisa za nas je u školi jako dobro jer ćemo ostvariti određeni prihod. Međutim, na dobitku će biti i učenici i roditelji, kao i poslodavci – smatra ravnatelj Gimnazije Karlovac Damir Mandić.

Po zakonu maloljetne osobe ne smiju raditi bez posredovanja. No, u praksi je bilo svega. Slično je i s vrlo popularnim radom na benzinskim postajama. Preko servisa omogućit će se da ne dođe do zloporabe mladih, ali i da im se isplati novac koji su zaradili.

Ivona Škalamera, vecernji.hr