Slobodan protok visokoobrazovanih stručnjaka

Europski parlament je podržao uvođenje Plave karte (Blue Card) koja biolakšala dolazak inozemnih visokokvalificiranih stručnjaka u Europskuuniju.

U idućih 20 godina u Uniji će po sadašnjim procjenama zbog nepovoljnogdemografskog razvoja nedostajati čak 20 milijuna visokoobrazovanihstručnjaka.


No crne prognoze neće se obistiniti ako se poduzmu odgovarajuće mjere.Jedna od njih je i uvođenje Plave karte, koja bi na snagu trebalastupiti za dvije godine.

Nakon dugih pregovora vlada 27 zemalja članicaEuropski parlament konačno je prihvatio rješenje koje bi trebalopojednostaviti doseljavanje stručnjaka iz trećih zemalja.

Olakšavanjem odredaba o ulasku i izlasku iz Europskeunije ta visokokvalificirana osoba može se po želji vratiti i u svojumatičnu zemlju i tamo s novostečenim znanjem pomoći razvojgospodarstva.

U natjecanju oko najkvalitetnijih kadrova 27 članicaUnije će voditi računa i o zaštiti europskih interesa: u slučaju dapostoji dvoje ili više kandidata za neko radno mjesto, prednost će iubuduće imati domaći stručnjaci.

Plava karta će u praksi za strance biti kombinacijasadašnje dozvole boravka i rada. Kad ju se jednom izda, ona ćevrijediti tri godine, a moći će se produžiti za još dvije godine. Zarazliku od američke Zelene karte, europska verzija ne pruža mogućnostneograničenog boravka u Uniji, piše DW.

Postoje i druga ograničenja: informatički stručnjaci iz Hrvatske,Indije ili neke druge zemlje morat će ubuduće u državi u koju se doselezarađivati iznadprosječno ako žele dobiti Plavu kartu. Koliko će tagranica iznositi u zemljama članicama EU-a, za sada nije poznato.

tportal.hr