Sloboda za velike i male

Harmoničan obiteljski život uz što manje stresa, kako za odrasle tako i za djecu, nije više stvar magijskih trikova; čak i ako je za to potrebno više od velike dječje sobe i kuhinje. Ovdje je dano nekoliko korisnih savjeta koji mogu pomoći prilikom planiranja.

Stambeni prostor s kuhinjom otvorenom prema dnevnom boravku i blagovaonici uz velike, osunčane dječje sobe glavni su kriteriji koji moraju biti ispunjeni da bi se objekt mogao proglasiti prikladnim za život djece i njihovo odrastanje. Da bi se svi stanari ugodno osjećali potrebno je ipak odvojiti malo više vremena za planiranje i svaku želju razraditi korak po korak. Najviše pomoći pružit će detaljan dnevni raspored, koji po mogućnosti u sebi objedinjuje radne navike roditelja, školski raspored, praznike i vikend.

Tipično obiteljsko poslijepodne preko tjedna izgleda otprilike ovako: dok majka radi u kuhinji, dvije sestre na gornjoj etaži (umjesto da pišu domaću zadaću) skaču i igraju se. Iz dvorišta se začuje bolan krik, ali, na žalost, nemoguće je vidjeti što se događa s trećim djetetom. Na povratku s posla otac se na ulazu spotakne o dječje igračke i cipele, i padne - ne baš prikladan početak večernjeg obiteljskog druženja. Drugi primjer: starija djeca sjede na udobnoj kutnoj klupici u blagovaonici i rješavaju domaću zadaću. Njihov mlađi brat igra se na toplom plutenom podu u dnevnom boravku i kroz kuhinju odlazi u vrt, a majka cijelo to vrijeme sve ima na oku. Iz kuhinje u svakom trenutku ima pregled kompletne situacije i može kontrolirati i pripomoći pri rješavanju domaćih uradaka. Na kraju svi zajedno mogu kuhati i kada se otac navečer vrati kući, opasnosti od pada nema jer su cipele i igračke sigurno spremljene unutar velikog ormara u predvorju. Ugodno večernje druženje može započeti... Opširnije...