Školski rukopis: Prvašići će pisati slova bez vitica

Od iduće školske godine prvašići će učiti pisati tiskana i pisana slova na jednak način , a novi udžbenici prilagođeni su ne samo novom pravopisu nego i tom ujednačenom obliku slova.

Djevojčica piše

Formalno uspravno, formalno koso, rukopisno uspravno i rukopisno koso četiri su oblika pisma čiji je autor stručnjak za kaligrafiju i rukopisno pismo Siniša Reberski s Akademije likovnih umjetnosti.

Svatko pisao po svom
Nositelji su projekta Institut za hrvatski jezik i Učiteljski fakultet, kojima je cilj bio uvesti univerzalni školski rukopis koji će, vjeruju u konačnici, rezultirati ljepšim individualnim rukopisima.

– Iako imamo dojam da smo svi na isti način učili pisati slova, svaki je učitelj ipak birao način pisanja slova kojem će podučiti djecu. Svi smo učili slova s tim dekorativnim anakronizmima, odnosno viticama. S vremenom čovjek u rukopis unese niz promjena, a danas većina piše mješavinom tiskanih i pisanih slova – objašnjava Reberski rukopisno pismo kojim se danas uglavnom služimo. Ubuduće na slovima vitica neće biti jer ih se djeca s vremenom sama rješavaju. Neki to učine brzo, već u trećem ili četvrtom osnovne, a drugima treba nešto više vremena.

– Neće ni ubuduće sva djeca ujednačeno pisati nego će učiti po jedinstvenom predlošku. Nije nam namjera navesti učenike da svi pišu ista slova, nego da imaju dobru osnovu za stvaranje individualnih rukopisa – objašnjava Reberski, dodajući da je zbog nepostojanja jedinstvenog predloška, primjerice, šest početnica imalo četiri različita načina pisanja slova.

Učenje učitelja - Edukacije i radionice za učitelje koji će prvašiće poučavati novom načinu pisanja slova već su počele.
– Učiteljima će biti teže promijeniti način pisanja nego djeci naučiti. Ali, svaka se navika stekne, ali i izgubi za tjedan dana pa vjerujem da problema neće biti – komentira Reberski, priznajući da je i svoj rukopis, otkako radi na ovom projektu, uvelike promijenio.

vecernji.hr