Škole za roditelje

Seminari ili tečajevi za roditelje jedna su od sve popularnijih metoda u Njemačkoj kojom se majkama i očevima pokušava pomoći ne samo da lakše izađu s djecom na kraj, već i da ih bolje pripreme za život.

buduci_roditelji„Škole za roditelje" u Njemačkoj zapravo već postoje dugi niz godina. Oni najpoznatiji koncepti stigli su iz Sjedinjenih Američkih Država i obično nose nazive poput „Step" ili „Triple P". O čemu je zapravo riječ? Mnogi ove seminare ili tečajeve uspoređuju s vozačkim školama; nekom vrstom programa koji osobe koje žele ili već imaju potomke osposobljava da posao roditelja obave kako treba.

Ovisno o tome, neki od ovih seminara naglaske stavljaju na rješavanje sukoba između roditelja i djece, drugi pak na odnos, odnosno, bolju suradnju između škole i roditelja. Jer, kako kaže znanstvenik Klaus Hurrelmann: „Pod obrazovanjem se ne misli samo na stjecanje znanja. Često je puno važnije djecu osposobiti da se bolje snalaze u svijetu u kojem žive, u situacijama u kojima se nalaze ili budu nalazila, da pronađu mogućnost kontrole samih sebe ali i da razviju talente i sve mogućnosti koje im stoje na raspolaganju."

Prema njegovom mišljenju, najvažnije od svega je da djeca, koliko je to moguće, odrastaju u jednoj sigurnoj, ljubavlju ispunjenoj obiteljskoj situaciji.Najvažnije su pohvale

Da je ( roditeljska) ljubav važna za razvijanje inteligencije i razvoj uopće - to je poznato, moglo bi se reći odavno. No, što učiniti ukoliko je neko dijete „doista teško", neposlušno i ukoliko se niti jedna od isprobanih metoda ne pokazuje učinkovitom?

tata

Roditelji koji su prošli "roditeljsku školu" tvrde da su tamo prvenstveno naučili da je izuzetno važno djecu hvaliti. Tako jedna od njih, majka troje djece Sabine Barbi primjerice kaže da je tek tijekom treninga, odnosno, tečaja uvidjela važnost pohvala što ju je ohrabrilo da svoju djecu počne češće i više hvaliti, čak i za najmanje sitnice. „I ja se osjećam bolje ukoliko me netko hvali, a tako je i kod drugih. Odmah postajemo ne samo bolji nego i spremniji više toga napraviti bez da nam bude teško", kaže Barbi.

Na pitanje je li ovakav trening za roditelje doista potreban i ne bi li bila u stanju i sama, bez pomoći odgojiti svoju djecu, ova Nijemica odgovara da ne bi.

„ Kako se mijenja društvo tako se mijanjamo i mi, a samim time se mijenjaju i naše uloge kao roditelja pa tako i sam odgoj. Ono što je vrijedilo prije deset ili dvadeset godina, više ne vrijedi. U međuvremenu je uloga medija postala nevjerojatno velika, od djece se sve više traži. Roditeljima je često potrebna orjentacija budući da stari modeli odgoja više jednostavno ne funkcioniraju", zaključuje Sabine Barbi.

dw-world.de