Škole moraju plaćati TV, zatvori ne moraju

Iako je zakon vrlo jasno propisao, ne primjenjuje se jednako na sve ustanove. Naime, škole se žale da RTV pristojbe na mjesec plaćaju i do 1.000 kuna, a TV im služi kao edukativno pomagalo, dok zatvori plaćaju pristojbu samo za jedan uređaj.

Krajem svakog mjeseca ravnatelji osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj na mukama su zbog visokih računa za RTV pristojbu, koju moraju plaćati za svaki televizor u školi.

''U ime svih škola uputili smo zamolbu HRT-ovu Odjelu RTV pristojbe da škole u cijelosti oslobodi plaćanja RTV pristojbe ili omogući plaćanje na temelju načela - jedna ustanova, jedna pristojba. No, rekli su nam da je zakon jasan i da nema iznimki'', izjavila je za Večernji list, pročelnica Ureda za društvene djelatnosti Virovitičko-podravske županije Vesna Šerepac.

dijete_televizija

Ravnatelj OŠ Ivana Gorana Kovačića u Gornjem Bazju, Saša Topić, izračunao je da ga za matičnu i pet područnih škola pristojba stoji oko 1000 kuna na mjesec.

Tvrdi kako im televizori služe isključivo kao monitor preko kojeg gledaju obrazovne materijale, dok televizore nikada nisu koristili za gledanje programa. Prelaskom na digitalni signal, dodaje, više niti ne mogu gledati programe.

Ravnatelji se nadaju promjeni zakonske odredbe, inače će biti primorani dati zapečatiti televizijske prijamnike.

Zanimljivo je da nitko iz Odjela RTV pristojbe ne provjerava plaćaju li zatvorenici gledanje programa, iako je u svakoj ćeliji po jedan televizor. Tako se, primjerice, u Remetincu plaća samo jedna pristojba, a imaju ukupno oko 160 televizora, piše Večernji list.

danas.net.hr